Američki farmaceutski gigant Pfizer je upravo objavio da njihovo cjepivo protiv COVID-19 koje se bazira na mRNA pokazuje 90% efikasnost u prevenciji simptomatskih slučajeva zaraze SARS-CoV-2 virusom, javlja hrvatski znanstvenik Igor Štagljar iz Kanade.

‘Ta brojka od 90% dolazi iz analize 94 potvrđena COVID-19 slučaja iz njihove faze III kliničkih istraživanja koja uključuje 44.000 dobrovoljaca.

Treba naravno pričekati konačne rezultate te treće, odlučne faze kliničkih istraživanja, koji će prvo morati proći tzv “peer review” te biti publicirani, no ovo izgleda JAKO obećavajuće.

Naime, regulatorne agencije su prethodno izjavile da će odobriti cjepivo koje ima učinkovitost od samo 50%, što implicira da od zaraze štiti 50% onih koji su ga primili. Pfizer navodi da će imati spremno već 50 milijuna doza njihovog cjepiva do kraja ove godine, a ta količina će se povećati i do preko milijardu doza u 2021.

Rezultati faze I i II kliničkih istržzivanja ovog Pfizerovog cjepiva su pokazala da ono nema ozbiljnih nuspojava. Mislim da polako vidimo svjetlo na kraju tunela, jer jedini način da zaustavimo ovu pandemiju je da dostegnemo 60-70% procjepljenost, ne prokuživanjem (slobodnom cirkulacijom virusa u populaciji kako to zagovaju neki naši znanstvenici), već procjepljivanjem efikasnim cjepivom, poručio je naš znanstvenik iz Toronta.


Europska komisija će s farmaceutskim tvrtkama Pfizer i BioNTech uskoro potpisati ugovor o nabavi 300 milijuna doza cjepiva protiv covida 19, objavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Izvrsna vijest od Pfizera i BioNTecha o uspješnim rezultatima njihovih kliničkih ispitivanja cjepiva protiv covida 19. Komisija će s njima uskoro potpisati ugovor o 300 milijuna doza cjepiva”, objavila je na Twiteru Ursula von der Leyen.

Dvije kompanije objavile su ranije u ponedjeljak da se njihovo eksperimentalno cjepivo pokazalo učinkovitim u više od 90 posto slučajeva.

Nešto ranije u ponedjeljak je potpisivanje ugovora o nabavi cjepiva najavio utjecajni europarlamentarac Peter Liese, zastupnik EPP-a zadužen za zdravstvena pitanja.

„Po mojim informacijama, spomenuti ugovor uskoro će biti potpisan”, rekao je. 

„Postignut je dogovor da će Europljani dobiti stotine milijuna doza cjepiva”, naveo je u priopćenju poslanom e-mailom.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.11.2020.