PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.07.2020
tekst
tekst

Zdravlje

KONZUMIRAJTE RIBU TRI PUTA TJEDNO Tako ćete smanjiti rizik od razvoja raka crijeva

Foto: Hina

Foto: Hina

Prema istraživanju britanskih znanstvenika.

Br. pregleda: 2456

Autor: CroExpress/Hina

Konzumiranje triju ili više obroka ribe tjedno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva, rezultati su najnovijeg istraživanja britanskih znanstvenika koji smatraju da takav trend treba poticati u sklopu zdrave prehrane. 

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu i iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) istražili su prehrambene navike 476.160 ljudi koji su ispunili upitnike o tomu koliko često jedu određenu vrstu hrane, piše Independent. 

Anketa je uključivala pojedinosti o konzumiranju ribe, a rezultati su pokazali da unos u organizam 359,1 grama bilo koje ribe triput tjedno smanjuje opasnost od razvoja raka crijeva za 12 posto u odnosu na konzumiranje samo 63,49 grama tjedno. Istodobno je kod osoba koje tjedno jedu 123,9 g masne ribe, poput lososa i srdela, evidentiran 10 posto manji rizik od razvoja raka crijeva. Prosječnu porciju ribe čini oko 100 g.  

Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke. Studija je objavljena u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, a financirao ju je Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) koji želi pridonijeti jačanju svijesti o važnosti prehrane u sprečavanju razvoja raku crijeva.  

Dr. Marc Gunter, voditelj istraživanja iz IARC-a kazao je da rezultati pokazuju kako bi konzumaciju ribe trebalo poticati kao dio zdrave prehrane. Dr. Anna Diaz Font, voditeljica odjela za financiranje istraživanja u WCRF-u kaže: 'Ova velika studija potvrđuje dosadašnja saznanja po kojima je konzumiranje ribe vrlo zdravo te smanjuje rizik od razvoja raka crijeva'. 

Pojasnila je da biološki razlozi takvog učinka nisu u potpunosti poznati no da su po jednoj teoriji 'specifične masne kiseline, poznate kao omega-3, koje nalazimo gotovo isključivo u nekim vrstama ribe, zaslužne za ovaj protektivni učinak kroz njihova protuupalna svojstva.' Lisa Wilde, direktorica odjela za istraživanja i vanjske poslove tvrtke Bowel Cancer UK, pozdravila je rezultate studije te pozvala na daljnja istraživanja.  

'Jednostavne promjene u načinu života mogu biti vrlo korisne pa i spasiti živote. Vrlo je važno u prehranu uključiti integralne žitarice, vlaknastu hranu i ribu, voditi računa o zdravoj tjelesnoj težini, baviti se umjerenom tjelovježbom, izbjegavati prerađene mesne proizvode i ograničiti unos crvenog mesa u organizam. Sve to čini veliku razliku za svakog pojedinca', kazala je. 

Rak crijeva po učestalosti je četvrti najčešći rak u Velikoj Britaniji te od svih karcinoma ima drugi najviši postotak smrtnosti pacijenata, podsjetila je Wilde. Po podacima Registra za rak Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva u našoj je zemlji drugi najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke).  

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom jedan je od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16 posto slučajeva u muškaraca i 13-14 posto slučajeva u žena.

02.08.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.