Ova bolivijska Hrvatica, arhitektica Patricia Avila Kuljiš dobitnica je ovogodišnje nagrade Hrvatska žena od utjecaja 2020. Hvale je vrijedan trud koji ulaže u promicanje i održanje hrvatskog identiteta u dalekoj Boliviji. 

Bolivijska arhitektica Patricia Avila Kuljiš, predsjednica Hrvatske zajednice u La Pazu, koja u Boliviji radi na njegovanju i promicanju hrvatskog nacionalnog identiteta kroz aktivnosti koje su istovremeno prilika mladim generacijama da upoznaju i održe identitet i običaje svojih predaka, prije nekoliko mjeseci za svoj trud dobila je priznanje za čuvanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti na konferenciji “Utjecajne hrvatske žene/buduće liderice”.

U ekskluzivnom intervjuu za portal HIA bolivijska arhitektica pričala je o svojim hrvatskim korijenima, o svom prvom odlasku u domovinu predaka, o onome što voli i što je veže za Hrvatsku.

Prvi posjet Hrvatskoj

U ožujku ove godine prvi put je otputovala u Hrvatsku odakle je njezin djed davne 1920. godine stigao u Boliviju, kako bi primila nagradu kao Hrvatska žena od utjecaja 2020. Zahvaljujući toj nagradi bila je u prilici susresti se sa svojom obitelji na otoku Visu. Kaže, bilo je to najljepše iskustvo u njezinom životu te jedva čeka ponovni dolazak u voljenu domovinu.

Predivno je gledati kako usprkos daljini i svemu ova žena ponosno ističe svoj identitet i čuva običaje. Ne da ih samo čuva, već radi na tome da ih prenese i drugima.

“Držim se i bavim se hrvatskim običajima, na primjer, satove hrvatskog kuhanja držim na mreži. Hrvatsko srce živi i ponosno kuca u meni, osjećam zov krvi mojih hrvatskih predaka. Još kao malena kad sam ušla u svoju kuću, prvo što sam vidjela bila je neizmjerno velika oslikana karta, koja mi je pokazala odakle dolazim: Sve je bilo okruženo morem, a isticao se otok Vis. Sa strane u hodniku bilo je nekoliko slika tipičnih hrvatskih nošnji. Čak se i ta naša kuća razlikovala se od ostalih, krovovi su bili vrlo visoki pokriveni crijepom, a prilaz kroz prolaz zvan Kuljiš izgrađen je blokovima od kamena, sve potpuno drugačijie od susjednih kuća. I ja sam se razlikovala od školskih djevojčica, od ljudi s ulice, od njihovih običaja. Oni su spremali drugačiju hranu imali smo svoje posebne vrijednosti, osjećala sam se malo čudno, sve dok nisam pronašla druge Hrvate, s istim očima, obrvama, bradom, bojom kože, bojom i teksturom kose, istim rukama i posebno istim ukusom, vrijednostima i običajima”, ispričala je.

“Smatram to najvažnijim nasljeđem Hrvata. Kako da ne sanjam da se jednog dana vratim u svojim korijenima. Čeznem za znanjem o Hrvatskoj, želim poljubiti  zemlju, osjetiti milovanje povjetaraca, izgubiti pogled na plavom horizontu mora, želim osjetiti bose noge u tako čistim vodama, želim popiti vino, jesti smokve, mandarine, masline, kozji sir, o kojem je moj djed toliko govorio. Želim osjetiti miris lavande na neizmjernim poljima. To je razlog što, budući da sam tako daleko, želim da mi je Hrvatska blizu”, iskreno govori bolivijska Hrvatica.

Također, pohvalila se i kako sama uči hrvatski jezik. Teško je, priznaje, ali i kaže da volja i ljubav čine čuda.

Cijeli intervju s “Hrvatskom ženom od utjecaja 2020” pročitajte ovdje.


Autor: CroExpress Datum objave: 26.10.2020.