Autor: CroExpress/Hina

Zbog druženja s tenisačima na turniru u Zadru premijer Andrej Plenković, prema epidemiloškoj klasifikaciji, ne spada u osobe pod rizikom od obolijevanja od koronavirusa jer nije bio u bliskom kontaktu s osobom koja oboli ili boluje od koronavirusa, izvijestio je u ponedjeljak HZJZ. 

‘Pri epidemiološkoj klasifikaciji osoba koje su pod rizikom od obolijevanja od Covida-19 jer su bile u blizini ili u kontaktu s osobom koja oboli ili boluje od te bolesti treba imati u vidu činjenicu da se bolest prenosi bliskim kontaktom. Pri određivanju tko je bio, a tko nije bio u bliskom kontaktu treba znati kako je na znanstveno utemeljenim podacima bliski kontakt definiran’, ističu iz HZJZ-a u odgovoru Hini te navode da je Hrvatska o tome preuzela definiciju Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ta definicija određuje, a relevantno je za posjet Plenkovića teniskom turniru u Zadru, da je prijenos koronavirusa moguć kod osobe koja je sa zaraženom osobom bila u kontaktu licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta, kao i kod osobe koja je sa zaraženom osobom boravila u zatvorenom prostoru (npr. kućanstvo, razred, prostorija za sastanke, bolnička čekaonica itd.) duže od 15 minuta, navodi HZJZ.

‘Za konkretnu situaciju također treba imati u vidu da tenisači Novak Đoković i Marin Čilić, s kojima se premijer kratko pozdravio bez rukovanja i razgovarao (3 minute) nisu pozitivni na Covid-19, nego su (za sada) kontakti pozitivnog (Grigora) Dimitrova, a kontakt s kontaktom se ne računa kao bliski kontakt, osim ako kontakt ne postane pozitivan u vremenu od 48 sati od ostvarenog kontakta, što u ovom slučaju nije niti relevantno jer između tenisača i premijera nije bilo bliskog kontakta’, kaže HZJZ.

Premijer ide na testiranje

Iz Vlade poručuju kako će se premijer danas testirati na koronavirus, iako nije bio u kontaktu sa zaraženima.

U Zadru se i dalje provode testiranja ljudi koji su bili u bliskom kontaktu s bugarskim tenisačem Grigorom Dimitrovim. On je u Zadru, u sklopu Adria Toura, boravio nekoliko dana i osim tenisa igrao je košarku s ostalim tenisačima i igračima Zadra, te se družio s teniskim fanovima.

Uz premijera Plenkovića, turnir su s tribina pratili i guverner HNB-a Boris Vujčić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar uprave Ivan Malenica. Na Adria Touru bili su i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin suprug Jakov.

Borna Ćorić te dva trenera ostaju u Zadru u strogo kontroliranim uvjetima propisanim od strane epidemiloga te će se pridržavati svih dobivenih uputa.

Ostali sudionici i igrači putuju kućama te će biti u stalnom kontaktu s epidemiološkim službama svojih matičnih zemalja. 

Iako je potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić u programu N1 poručio kako postoji mogućnost da se izbori odgode, iz Vlade poručuju kako odgode nema.

Datum objave: 22.06.2020.