PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.08.2020
tekst
tekst

Zanimljivosti

NA TESTIRANJE CJEPIVA ZA KORONAVIRUS U NJEMAČKOJ Prijavilo se 4000 volontera

Fotoa: pixabay/Alexey Hulsov

Fotoa: pixabay/Alexey Hulsov

Oko 4000 volontera prijevilo se da sudjeluje u istraživanju pronalaska cjepiva za koronavirus u sveučilišnoj bolnici u Tübingenu.

CroExpress/Hina

- To je prava luksuzna situacija, za razliku od uobičajenih kliničkih ispitivanja. Inače imamo problem s pronalaskom dovoljno testnih subjekata - rekao je direktor studije Peter Kremsner.

Klinička studija započela je u sveučilišnoj klinici sredinom lipnja, kako bi se testirala tolerancija na cjepivo koje je razvila biofarmaceutska kompanija CureVac iz Tübingena.

Otad, oko 50 ljudi je primilo lijek. Prema Kremsneru, nisu se pojavile neuobičajene nuspojave. Dosad je sve bilo u redu, Kremsner je rekao, dodavši da studija nije otkrila senzacionalne ili zabrinjavajuće detalje.

Neće moći sudjelovati svi koji su se prijavili. Ukupno će cjepivo primiti 168 ljudi, uz Tübingen, također u centrima u Ghentu u Belgiji te Hannoveru i Münchenu.

Kliničko ispitivanje je takozvana faza 1. Ako bude uspješno, uslijedit će ispitivanja sa znatno većim brojem testova.

CureVac radi na takozvanim mRNA cjepivima. mRNA je tip glasničke RNK koja sadržava gradivne instrukcije za izgradnju proteina. Za svoje cjepivo, znanstvenici CureVaca omogućili su mRNA-u gradivne instrukcije za protein koronavirusa Sars-CoV-2.

Nakon cijepljenja, ljudske stanice stvaraju ovaj protein, koji tijelo prepoznaje kao strani. Tijelo stvara antitijela i druge imune stanice protiv njega.

11.07.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.