PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

03.08.2020
tekst
tekst

Zanimljivosti

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE U Sisku i na zagrebačkom Mirogoju položeni vijenci, evo tko je sve sudjelovao

Foto: Hina

Foto: Hina

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe u nedjelju su izaslanstva predsjednika Republike i Vlade te Restart koalicije i Saveza antifašističkih boraca RH na zagrebačkom Mirogoju položili vijence na Grobnici narodnih heroja te na Partizanskom groblju.

CroExpress

Vijence su na Grobnici narodnih heroja te na Partizanskom groblju položili izaslanik predsjednika Republike Orsat Miljenić te u ime Vlade ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Pred Grobnicom narodnih heroja na Mirogoju vijence je položilo i zapalilo svijeće i izaslanstvo Restart koalicije na čelu s predsjednicima stranaka članica te koalicije i kandidatima iz I. izborne jedinice.

U povodu Dana antifašističke borbe i Dana pobjede izaslanstva SABA RH i njegovih udruga položili su cvijeće na Grobnici narodnih heroja i na Partizanskom groblju te na Spomen području Dotrščina.

Na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, u parku dr. Franje Tuđmana u Sisku, svijeće je zapalila delegacija predvođena državnim tajnikom Ministarstva poljoprivrede Tugomirom Majdakom.

Dan antifašističke borbe slavi se kao državni praznik u Republici Hrvatskoj od 1991. godine. Spomen je to na dan 22. lipnja 1941. godine kada je osnovan Prvi sisački partizanski odred u okupiranoj Jugoslaviji, u šumi Brezovica pokraj Siska.

Grupa sisačkih članova Komunističke partije Jugoslavije i skojevaca sastala se u obližnjoj šumi Brezovici gdje je formirala Prvi sisački partizanski odred. U odredu je bilo 77 partizana, a na isti dan kad je odred osnovan, Njemačka je pod Hitlerovom palicom napala Sovjetski savez.

Svake godine 22. lipnja visoki državni dužnosnici posjećuju spomen-park Brezovicu kako bi položili vijence i održali govor u spomen na dan osnivanja prvog partizanskog odreda.

Upaljene svijeće u čast branitelja Siska ????️

#dostojanstvobraniteljima #sigurnahrvatska????????

Objavljuje Tugomir MajdakNedjelja, 21. lipnja 2020.

21.06.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.