Autor: CroExpress

Države članice EU danas su koordiniranije počele otvarati svoje granice za putovanja unutar Unije (više pročitaj ovdje), a Komisija je tim povodom izradila i posebnu web stranicu pod nazivom ‘Re-open EU’ (ponovno otvaranje EU) na kojoj će u stvarnom vremenu biti dostupne sve informacije o tome gdje i kako putovati ovog ljeta, piše Večernji list.

Hrvatska je, prema podacima s te web stranice, jedna od najotvorenijih zemalja. Sve su zemlje, naime, označene zelenom, žutom ili crvenom bojom po svakom od desetak pitanja koja se tiču putovanja, a Hrvatska je praktički po svim tim pitanjima zelena, što znači otvorena bez ikakvih ograničenja.

Žuta boja signalizira određena ograničenja, a crvena boja znači da je odgovor na pitanja o tome može li se putovati: ‘ne’.

Podaci na ‘Re-open EU’ dostupni su na sva 24 službena jezika Unije, premda hrvatski prijevod, barem na dan kad je stranica lansirana, nije baš sjajan: mjesta bogoslužja se nazivaju ‘mjestima za obožavanje’, umjesto valjda za molitvu.

Poseban prevoditeljski biser je ovo pitanje (napomena: sve pogreške su službene, Komisijine, ne naše):  ‘Jesu li aranžmani za ‘zatvorena vrata’ (‘tj. organizirani coach ture bez intermedijarnog kurva) Turistički paketi dostupni?’ Odgovor na to bizarno pitanje za Hrvatsku glasi: informacije nisu dostupne.

Ostaje nejasno kako su službeni Komisijini prevoditelji za hrvatski jezik zaključili da engleska riječ ‘pickup’ na hrvatskom znači ‘kurva’…

Inače, spomenimo kako web stranica ne nudi samo informacije o tome kako doputovati do neke destinacije u EU, nego i što je od uslužnih djelatnosti otvoreno ondje gdje se putnik zaputio: rade li trgovine, hoteli, restorani, muzeji… Također, možda najvažnije, nude se i razne informacije u rubrici ‘zdravlje i sigurnost’.

Datum objave: 15.06.2020.