Autor. CroExpress

Već smo ih vidjeli na pločnicima, parkiralištima supermarketa i zelenim površinama, kao i na plažama širom svijeta. Francuski ronioci sada donose i stravične prizore s dna Sredozemnog mora. Naravno, riječ je o jednokratnim maskama i rukavicama.

Ova velika europska zemlja je do jučer imala gotovo 183.000 oboljelih, a po broju smrtnih slučajeva (28.432) je na sedmom mjestu u svijetu, no sada je sve svjesnija i ovog novog okolišnog problema.
Sve više jednokratnih kirurških maski i rukavica završava na dnu mora, čime se riskira dodatno dugotrajno onečišćenje već dovoljno onečišćenog Sredozemnog mora.

YGhWGcx.jpg
Foto: Facebook/Opération Mer Propre

Laurent Lombard
, osnivač ekološke udruge ‘Opération mer propre’ (Operacija čisto more), snimio je zabrinjavajuće prizore u moru oko poznatog francuskog ljetovališta Antibes na Azurnoj obali tijekom prošlog tjedna.
‘Čini li vam se da ćemo ovog ljeta plivati s COVID-om 19? Budući da je zbog pandemije naručeno više od dvije milijarde jednokratnih maski, uskoro će u vodama Sredozemnog mora možda biti više maski nego meduza’, upozorio je Lombard.

Prema njegovim riječima, svi trebamo pokazati više odgovornosti prema sebi i drugima, a ponajviše prema okolišu te izbjeći dodatno onečišćenje mora bacanjem ovog potencijalno zaraznog otpada tamo gdje pripada – u spremnik za otpad, prenosi Ekovjesnik.

Nažalost, maske i rukavice vjerojatno nisu problem samo u Antibesu ili Francuskoj, već vjerojatno i u drugim mediteranskim zemljama.

Svjesno ovog problema, francusko Ministarstvo ekološke tranzicije i solidarnosti odlučilo je u narednim tjednima pokrenuti akciju postavljanja plakata i emitiranja radio spotova kako bi građan(k)e upozorili na potrebu pravilnog odlaganja iskorištenih maski i rukavica.

Valja podsjetiti i da je prvo upozorenje na novi okolišni problem zabilježeno krajem veljače ove godine kada je tim organizacije OceansAsia objavio fotografiju nekoliko desetaka kirurških maski koje je otkrio na plaži otoka Soko u Hong Kongu tijekom provođenja višegodišnjeg istraživanja morskog otpada i mikroplastike.

Prošlog tjedna su i Zagrebačke otpadne vode građanima uputile apel da ovu vrstu otpada ne bacaju u WC školjke, nakon što se centralni uređaj za pročišćavanje voda začepio već početkom svibnja, a pri njegovom čišćenju su pronađene ‘ogromne, teške nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica koje su se omotale oko lamela rešetki i u pumpama’.

Datum objave: 28.05.2020.