CroExpress

‘I ova je kriza pokazala da su se hrvatski građani okrenuli domaćoj proizvodnji i domaćim proizvodima i kupuju ih u većim količinama nego inače. Razina svijesti se podigla i mi u Vladi i Ministarstvu poljoprivrede to pozdravljamo. Mi na razini države sada moramo u okviru naših strateških dokumenata, prije svega buduće strategije, ali i drugih dokumenata, definirati one strateške proizvode u kojima moramo težiti samodostatnosti. To moramo ostvariti bez obzira na izraz koji nije popularan na razini Europske unije i zajedničkog tržišta ili Svjetske trgovačke organizacije. Ova kriza je pokazala da se mora odrediti smjer u određenim strateškim proizvodima prema samodostatnosti, odnosno da proizvodimo više kako bi bili manje ovisni o uvozu poljoprivrednih proizvoda”, dodao je Majdak te podsjetio kako je upravo poljoprivreda jedna od glavnih grana gospodarstva, a OPG strateški organizacijski oblik u poljoprivrednoj politici RH’, dodao je Majdak.
Ocijenio je i kako se u ovoj krizi desile neke stvari, koje nisu uobičajene. ‘Da se zatvaraju granice, pa se moramo orijentirati prema vlastitoj proizvodnji. Dakako da tu prije svega mislim na stočarsku proizvodnju, primjerice u sektoru svinjogojstva i govedarske proizvodnje s naglaskom na mljekarstvo, gdje nismo samodostatni i gdje treba težiti daleko većoj proizvodnji. Imamo resurse – poljoprivredno zemljište. Nažalost, kriza nam je pokazala u kojem smjeru moramo ići i mi se čvrsto u Ministarstvu poljoprivrede zalažemo da u strateškim sektorima prepoznamo potrebu za samodostatnošću’, zaključio je Majdak.
‘Početak krize i zatvaranje tržnica bio je veliki udarac za male i srednje OPG-ove. Stoga smo u više navrata tražili da se one otvore, jer su normalno radili i veliki trgovački lanci i u tome smo na kraju i uspjeli’, kazala je Romina Zadravec.

‘Naša proizvodnja ne može stati i tržnice su bile veliki problem. Primjerice mlijeko i ostali proizvodi ne mogu dugo stajati. Morali smo brzo smisliti način reorganizacije, pa su se neki počeli proizvoditi neke polutvrde sireve koji mogu duže trajati. Potom smo se okrenuli društvenim mrežama i tako smo ponovno došli do svojih kupaca. U neku ruku korona kriza je polučila i nešto pozitivno, jer su građani, konačno, počeli više kupovati domaće proizvode. Okrenuli su se svom susjedu seljaku i pokucali mu na vrata da vide što on nudi’, istaknula je vlasnica OPG-a i obiteljske sirane Romina Zadravec.

‘Korona kriza je polučila i nešto pozitivno, jer su građani, konačno, počeli više kupovati domaće proizvode. Okrenuli su se svom susjedu seljaku i pokucali mu na vrata da vide što on nudi’Objavljuje CroExpressPetak, 15. svibnja 2020.

Datum objave: 15.05.2020.