Autor: CroExpress

Hrvatska gospodarska komora zatražila je u ponedjeljak od Stožera civilne zaštite popuštanje mjera koje se primjenjuju na vozače u međunarodnom cestovnom teretnom prometu, kao i početak rada autoškola.

Na zahtjev članica iz Udruženja cestovnog teretnog prometa, HGK predlaže da se mjere karantene i kućne izolacije za međunarodne vozače provode po istim uvjetima koje imaju i vozači u tuzemnom transportu. Prema sada važećim propisima, vozač ne smije napuštati kuću, odnosno smještaj u kojem provodi samoizolaciju, osim u slučaju poziva poslodavca za obavljanje prijevoza, navodi se u priopćenju HGK. Povratkom iz strane zemlje počinje mu teći novi ciklus samoizolacije, a izmjenjivanje ciklusa vožnje i boravka u kućnoj izolaciji u tom režimu može potrajati i do mjesec dana, u nekim slučajevima i više.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj istaknula je kako vozači u tom režimu nemaju simptome bolesti, pa Komora smatra da im treba im biti omogućen odlazak u trgovinu i ljekarnu te ograničeni boravak izvan kuće, kao i ostalim građanima.

Isto tako, Udruženje autoškola HGK također predlaže popuštanje mjera kako bi se omogućio nastavak osposobljavanja kandidata za vozače i to od 11. svibnja, uz primjenu horizontalnih i specifičnih mjera zaštite. Smatraju da se uz edukaciju osoblja i strogo pridržavanje zdravstvenih propisa može nesmetano održavati teoretska i praktična nastava, a Stožeru su uputili i konkretne prijedloge kako sve to realizirati, navodi se u priopćenju HGK.

Datum objave: 04.05.2020.