PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.07.2020
tekst
tekst

Zanimljivosti

(VIDEO) BAZILIKA SRCA ISUSOVA U PALMOTIĆEVOJ ULICI U ZAGREBU TEŠKO OŠTEĆENA Sačuvani i posve neoštećeni ostali su grob i slika blaženika iz Banja Luke - Ivana Merza

Foto: Ika

Foto: Ika

Razorni, jak magnitude 5,5 potres pogodio je 22. ožujka glavni grad Hrvatske, Zagreb. Uz brojne sakralne objekte koje je tom prigodom uništio ili oštetio, na udaru potresa bila je i bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, gdje žive i djeluju hrvatski isusovci.

Br. pregleda: 4454

CroExpress/Anto Pranjkić

Bazilika je gotovo uništena, ali je jedna interesantna činjenica izuzetno bitna. Naime, grob i slika blaženog sveca iz Banja Luke Ivana Merza ostali su neoštećeni.

Iako je, javlja Postulatura za proglašenje svetim blaženog Ivana Merza veliki dio stropa i građevinskim materijalom prekrio i oštetio gotovo polovicu crkve, grob blaženoga Merza ostao je potpuno neoštećen.

'Ono što je posebno zanimljivo i znakovito jest ovo. Iznad groba na oltaru na malo povišenom postolju postavljena je poveća slika bl. Ivana Merza (reprodukcija slike akad. slikara Ante Mamuše čiji se original nalazi u Banjoj Luci).

Slika uokvirena povećim okvirom nije bila ničim pričvršćena nego je samo bila naslonjena na drveni dio oltara tako da bi je i malo jači propuh mogao lako pomaknuti ili oboriti. Međutim nakon potresa gdje se sve okolo rušilo i treslo slika je ostala na svome mjestu netaknuta, nije se pomaknula niti jedan centimetar, a kamo li da bi bila oborena.

Čak je većina svijećnjaka sa svijećama i vaze s cvijećem ostalo stajati. Bilo je upravo iznenađujuće u tom žalosnom prizoru ruševina među uništenim klupama, ciglama, žbukom i ostalim razbacanim predmetima na svome mjestu vidjeti i netaknutu sliku Blaženika nad njegovim grobom kakvu su je štovatelji navikli promatrati i pred njom se moliti kao i okolne ukrase.

Svaki štovatelj bl. Ivana mogao bi u tome pročitati i znak milosne prisutnosti našega Blaženika i njegova djelatnog zagovora onima koji mu se preporučuju u svojim potrebama', izvijestila je Postulatura bl. Ivana Merza.


23.03.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.