Autor: CroExpress

Dođe li u Hrvatskoj do ozbiljnijeg širenja koronavirusa, pa i mjera koje ograničavaju kretanje, Autoklub “Maksimir” obraća se građanima s molbom da iznesu svoje mišljenje o tome kako pomoći sugrađanima starije životne dobi. Gotovo svako kućanstvo ima osobni automobil i u svakom kućanstvu neka je osoba starija od 50 godina, pa vozači i automobili postaju potencijalni prijenosnici virusa, a ta je dobna skupina ujedno i najugroženija. Kako u takvim uvjetima obaviti npr. dospjeli tehnički pregled automobila?
Neke od mogućnosti:
– Da mlađe osobe, dragovoljci iz kvarta to obave
– Da se od dana odluke o ograničenom kretanju u iduća dva mjeseca ne inzistira na kompletnoj registraciji, već da se kao vjerodostojnim dokumentom smatra samo obavljena uplata cestarine i osiguranja (bezgotovinskim plaćanjem) – Da na svakoj Stanici za tehnički pregled bude istaknuta informacija o dnevnoj dezinfekciji i zdravstvenoj kontroli djelatnika koji obavljaju tehnički pregled Utakanje goriva na benzinskim postajama– Da se označe agregati na kojima je obavljena dezinfekcija i da se kod utakanja i naplate goriva obvezno koriste zaštitne rukavice Pružanje tehničke pomoći na cestama i popravci u autoservisima – Dnevna zdravstvena kontrola osoba koje obavljaju tehničku pomoć na cestama i autoservisima
– Da kod obavljanja usluga zaposlene osobe bez potrebe ne ulaze u automobile stranaka Uslužni prijevoz starijih osoba
– Da to smije raditi samo zdravi vozač
– Da istodobno smije prevoziti samo jednu osobu i to na zadnjem sjedištu
– Da svaki vlasnik vozila koji obavi uslugu iz solidarnosti ima mogućnost nakon obavljene vožnje dezinficirati svoj automobil

Smatrate li da bi trebalo osnovati fond za nabavu opreme za zaštitu i dezinficiranje osoba i vozila koja sudjeluju u ovoj akciji? Koliko smo solidarni? Jeste li se spremni uključiti u pomoć starijima pod uvjetom:
– Da ste stari od 20 do 40 godina
– Da niste kažnjavani zbog prometnih prekršaja?
– Da se protiv vas ne vodi sudski postupak?
– Da imate vozačko iskustvo od najmanje 2 godine
– Da ste spremni proći kroz kratku zdravstvenu poruku o načinu obavljanja dezinfekcije

“Ovo je samo anketa i ako vam uvjeti odgovaraju, bez ikakvih obveza registrirajte se na adresi Autoklub “Maksimir” sa svim podacima potrebnim za mogući kontakt s vama. Što vam je prihvatljivo, što biste dodali ili mijenjali? Tražimo vaše mišljenje, dok još nisu nastupili teži zdravstveni uvjeti za zajedničko djelovanje”, kažu iz AK Maksimir.

Datum objave: 11.03.2020.