Autor: CroExpress/Hina

Za doprinos rodnoj ravnopravnosti, pravednosti i socijalnoj pravdi u Hrvatskoj u srijedu su “Strašnim ženama” proglašene Branka Bakšić Mitić, Tatjana Bračanov, Dana Budisavljević, Nora Krstulović i Maja Mamula.
“Bilo je jako puno izvrsnih kandidatkinja i svaka od nominiranih žena zaslužuje da se o njoj čuje i piše u medijima. Nadam se da ćemo ovime povećati vidljivost jer kao što smo vidjeli, neki dan Sindikat novinara Hrvatske izašao je s podatkom da i dan danas u vijestima žene čine samo osam posto glavnih likova vijesti, što je neprihvatljivo”, rekla je koordinatorica i osnivačica društvenog poduzeća “Fierce Women” Gabrijela Ivanov.

Dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić nagradu je osvojila za svoju inicijativu “Ljudi za ljude”, koju je pokrenula zajedno s Majom Sever i Matejom Medlobi. Gotovo dvije godine obilaze siromašne i zaboravljene ljude u Hrvatskoj koji godinama žive bez struje, vode ili sanitarija, čak i u blizini velikih gradova.

Članica Hrvatske gorske službe spašavanja i alpinistica Tatjana Bračanov prva je Hrvatica i žena u jugoistočnoj Europi koja je samostalno prehodala 1.300 kilometara dugu stazu Via Dinarica, koja se proteže duž Dinarida od Slovenije do Albanije, a svoj pothvat posvetila je ženama.

Redateljica i producentica Dana Budisavljević nagradu je dobila za svoj cjelokupni filmski doprinos, ali pogotovo za povijesni film “Dnevnik Diane Budisavljević”.

Redateljica, urednica Teatar.hr i aktivistiknja za slobodne i neovisne medije Nora Krstulović nagradu je primila za predano nastupanje u različitim društvenim inicijativama, među kojima je i organizacija prosvjeda “Pravda za djevojčice” i #Spasime.

Nagradu je dobila i koordinatorica udruge “Ženska soba” Maja Mamula, udruge koja jedina u Hrvatskoj zadnjih 17 godina brine o žrtvama seksualnog nasilja. Udruga je godinama inzistirala na ukidanju kaznenog djela spolnog odnosa bez pristanka, što je nedavno zakonski postalo silovanje.

Datum objave: 05.03.2020.