PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.08.2020
tekst
tekst

Zanimljivosti

SDA žestoko napao Grabar-Kitarović zbog objave Praljkove fotografije

Foto: Facebook/Kolinda Grabar Kitarović

Foto: Facebook/Kolinda Grabar Kitarović

Najjača bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) oštro je u nedjelju napala hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jer je na društvenim mrežama objavila fotografiju Slobodana Praljka, bivšeg vojnog čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kojega je UN-ov sud osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima 90-tih godina.

Br. pregleda: 2998

Autor: CroExpress/Hina

Grabar-Kitarović objavila je na svom Facebook profilu fotografiju Praljka koji je prije dvije godine u sudnici izvršio samoubojstvo nakon što je osuđen na 20 godina zatvora.

SDA smatra da je 'odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu hrvatska predsjednica još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema BiH'.

U jednoj od vladajućih stranaka u BiH to su usporedili sa situacijom u kojoj bi neki njemački političar veličao generale iz nacističkog razdoblja.

'Predsjednica Hrvatske mora znati da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja', stoji u priopćenju.

Haški sud je 20. studenog 2017. pravomoćno proglasilo krivima i osudio na ukupno 111 godina zatvora šestoricu hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika zbog etničkog čišćenja Bošnjaka u sklopu plana da se Hrvatskoj pripoje većinski hrvatski dijelovi BiH.

Kada je sudac pročitao presudu Praljku, bivši general HVO-a izjavio je da nije ratni zločinac, da s prezirom odbacuje presudu i popio otrov u televizijskom prijenosu uživo.


Grabar Kitarović je razmjerno često na meti bošnjačkih političara u BiH. Prije dva dana ju je bošnjački član kolektivnog predsjedništva BiH Šefik Džaferović optužio da vrijeđa Bošnjake i da pripada 'retrogradnim snagama' koje unose podjele među narodima u toj zemlji.

Bio je to komentar na njezine izjave dane prošlog tjedna tijekom posjete Hrvatima u BiH kada je, aludirajući na Bošnjake, rekla da 'treba onemogućiti da brojniji narodi Hrvatima nameću predstavnike na izborima' i da 'neće dopustiti da BiH prisvaja jedan narod'.

Grabar-Kitarović je u kampanji za drugi mandat na predsjedničkim izborima 22. prosinca.

01.12.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.