Autor: CroExpress

Nakon dolaska u Slovačku gdje sam službovala kao hrvatska diplomatkinja od 2009. – 2013. godine, jedna od mojih prvih misija bila je posjet hrvatskoj manjini koja živi u selima Čunovo, Hrvatski Jandrof, Devinska Nova Ves i Hrvatski Grob, u prstenu oko Bratislave, gdje još uvijek ima stanovnika koji govore hrvatskim jezikom i osjećaju da pripadaju jedinstvenome hrvatskom korpusu čija je matica u Republici Hrvatskoj.

U posljednjem popisu stanovništva 2011. godine 1.022 osobe na cijelom području Slovačke izjasnile su se Hrvatima, a nešto veći broj građana (1.234) napisali su da se u obitelji služe pretežno hrvatskim jezikom.

U Čunovu i Hrvatskome Jandrofu još uvijek se nedjeljna sveta misa slavi na toj autentičnoj staroj horvaščini, a religiozni napjevi ‘jačke’ izvode se u tekstualnom i glazbenom slogu starom više stoljeća od kojih jedan dio njih nedvojbeno upućuje na to da vuku podrijetlo iz domovine njihovih predaka.
Petar Tažky, autor knjige pripovijedaka ‘I takvi smo bili’, opisujući jednu Badnju večer u Čunovu početkom pedesetih, navodi sljedeće:

Čunovska crkva, bolje rečeno crikvica, je dupkom puna. Doktor stupi nutar u crikvu i veljek na vrati začuje onu i njemu iz Jandrofa dobro poznatu hatsku božićnu jačku: ‘Rodilo se je ditešce pustoj štalici, rumen cvitak divojčice u polnočici. Lipo poju andjeli: slava bogu na nebi, a mir ljudem dobre volje, ovde na zemlji!

Datum objave: 20.09.2019.