Autor: CroExpress/Hina

Hrvatsku je u kolovozu zabilježila dobre turističke rezultate, što se odrazilo i na rezultate za osam mjeseci ove godine tijekom kojih je turista došlo 5 posto više ili ukupno 16,5 milijuna, dok se s 90,1 milijun noćenja bilježi porast za 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.
O tim su podacima iz sustava eVisitor i eCrew u utorak izvijestili iz Ministarstva turizma, poručujući da su prva polovica godine te dva vršna mjeseca, srpanj i kolovoz, po rezultatima bili u skladu s očekivanjima i planovima.
Od ukupnih 16,5 milijuna turista u prvih osam mjeseci, većina su kao i svake godine bili stranci, njih 14,7 milijuna ili 5 posto više nego lani, a ostvarili su i 1 posto više noćenja ili 79,1 milijuna. Ostalo se odnosi na domaće turiste, kojih je u odnosu na osam mjeseci 2018. ove godine bilo 10 posto više, a njihovih noćenja 7 posto više.

– Osim porasta dolazaka i noćenja turista ove godine do kraja kolovoza, posebno nas vesele pozitivni trendovi vezani uz financijske rezultate, jer je prema podacima Porezne uprave od početka godine u segmentu djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića fiskalizirano računa ukupne vrijednosti 20,6 milijardi kuna, što je porast od 8 posto ili za čak 1,6 milijardi kuna, ističe ministar turizma Gari Cappelli, koji vjeruje da su takvi rezultati i odlična najava za ukupne turističke prihode u ovoj godini.

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić poručio je da hrvatski turizam nakon osmomjesečnih pozitivnih rezultata očekuje dobra posezona, za koju HTZ već provodi kampanje na 14 tržišta.

– U rujnu i listopadu očekujemo ponavljanje lanjskih brojki ili ovisno o pojedinim tržištima i daljnje poraste dolazaka i noćenja, prije svega s dalekih tržišta SAD-a, Kine i Koreje, ali i iz Rusije i Francuske, kaže Staničić, ističući da su u tijeku i vrlo intenzivne pripreme za iduću turističku godinu.

U osam mjeseci 800 tisuća turista više te 1,5 milijun noćenja više nego lani

Podaci o fizičkom turističkom prometu do kraja kolovoza ove godine pokazuju da je u Hrvatskoj bilo 800 tisuća turista i 1,5 milijuna noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine, a iz Ministarstva izdvajaju i podatke o porastima u srpnju i kolovozu kada je turista došlo 333 tisuće više, a ostvarili su 476 tisuća noćenja više nego u ista dva mjeseca 2018. godine.

Tradicionalno, najviše noćenja u osam mjeseci, 24,3 milijuna ostvareno je u Istri, potom 16,9 milijuna u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a na Kvarneru 16,2 milijuna noćenja. Slijede Zadarska županija s 12,9 milijuna noćenja i Dubrovačko-neretvanska županija sa 7,2 milijuna noćenja, dok je u Šibensko-kninskoj bilo 6,2 milijuna noćenja, a u Ličkoj-senjskoj 3 milijuna.

Samo u Zagrebu noćenja je bilo do kraja kolovoza 1,7 milijuna, a isto toliko i u ostaloj kontinentalnoj Hrvatskoj, od čega najviše u Karlovačkoj županiji, 511 tisuća.

Najviše noćenja, 17 milijuna ili 0,5 posto manje, ostvarili su turisti iz Njemačke, koje slijede Slovenci s 9,5 milijuna noćenja ili 3 posto više, te Austrijanci sa 6,3 milijuna noćenja ili jednako kao 2018. godine.

Među top deset stranih tržišta po noćenjima su još Poljska, Italija, Češka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Mađarska, Slovačka i Nizozemska, od koji su svi u plusu s noćenjima, osim Poljske i Češke, čiji su turisti ostvarili 4 odnosno 3,4 posto manje noćenja.
Po vrstama smještaja u osam mjeseci najviše noćenja je zabilježio privatni smještaj odnosno objekti u domaćinstvu, 34,5 milijuna ili 2,5 posto više, a slijede hoteli s 19,4 milijuna noćenja ili 2 posto više te kampovi sa 16,2 milijuna ili 1,2 posto noćenja manje.

Ni u poretku najposjećenijih i destinacija s najviše noćenja ove godine nema promjena u odnosu na prošle godine, i dalje su to Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

Kolovoz s 8 posto više dolazaka i 3 posto više noćenja

Samo u kolovozu u Hrvatsku je došlo 5 milijuna turista ili 8 posto više nego u lanjskom kolovozu, a s 33,1 milijuna noćenja ostvaren je porast od 3 posto.
Poredak jadranskih županija po ostvarenim noćenjima gotovo je jednak kao i na razini osam mjeseci – najviše noćenja ostvareno u Istri (8,7 milijuna), na Kvarneru i u Splitsko-dalmatinskoj županiji po 6,3 milijuna, Zadarskoj županiji 5,2 milijuna, Šibensko-kninskoj 2,5 milijuna, Dubrovačko-neretvanskoj županiji 2,3 milijuna te Ličko-senjskoj županiji 1,2 milijuna noćenja.

U Zagrebu je u kolovozu ostvareno 289 tisuća noćenja.

Kontinentalni dio Hrvatske donio je najviše iznenađenja, jer su ukupno u svim županijama sa 191 tisućom dolazaka i 421 tisućom noćenja ostvareni porasti od 8 i 6 posto u odnosu na lanjski kolovoz.

Datum objave: 10.09.2019.