Autor: CroExpress

Evo popisa niza pogodnosti koji će svakako razveseliti studente, obitelji i praktikante, jer već od idućeg mjeseca mogu dobiti puno više novca nego do sada.

1. Veće naknade za obitelji

Od 1. kolovoza na snagu stupa Zakon o obitelji, i roditelji se već sada mogu veseliti većoj potpori. Na primjer, za školski pribor (školski ruksaci, materijali za pisanje ili kalkulatori) dobit će 150 eura – i to po školskoj godini.

Osim toga, ubuduće će primati i 15 eura za sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu – dosad je to bilo deset eura. Također, roditelji od kolovoza više neće morati plaćati naknade za prijevoz učenika. Isto se odnosi i na ručak u vrtiću i školi.

2. Loše plaćeni neće plaćati naknade za vrtiće

Obitelji s malim primanjima i dječjim doplacima, stambenim ili socijalnim dodacima ne moraju od 1. kolovoza plaćati naknade za vrtić.

Na ovaj način Savezna vlada želi pomoći obiteljima s malim primanjima. Ovu pogodnost i promjenu će ostvariti oko 1,2 milijuna djece.

3. Vježbenici (pripravnici) u kolovozu dobivaju više novca

Od 1. kolovoza naknada za stručno osposobljavanje mladih vježbenika (pripravnika) povećava se sa 622 na 716 eura mjesečno. Država želi na ovaj način pomoći mladim ljudima koji se odluče za stručno osposobljavanje, te im primarne troškove učiniti podnošljivijim. Ova naknade će se još jednom povećati 1. kolovoza 2020., ali samo za 7 eura do iznosa u visini od 723 eura.

4. Credit Suisse informira ulagače kako zaštiti inesticijske fondove od Brexita


Upravitelji imovine (vlasnici ili suvlasnici zgrada) koji u svojim portfeljima drže britanske vrijednosne papire pripremaju se za neregulirani izlazak Velike Britanije iz Europske unije. Kako izvještava ‘Fonds Professionell’, uvjeti investicijskog fonda često su osmišljeni samo za područje EU / EEA.

U slučaju Brexita, ako se formulacije u prodajnom prospektu ne promijene na vrijeme, fond bi prijetio kršenjem limita ulaganja ako u svom portfelju drži britanske dionice i obveznice. U najgorem slučaju podnosili bi se zahtjevi za naknadu štete, rekao je odvjetnik za ‘Fonds Professionell’.

Ako se ne promijeni formulacija na vrijeme, upravitelji imovine morali bi prodati svoje britanske vrijednosne papire kako bi izbjegli parnicu. Na primjer, Credit Suisse Asset Management informirati će svoje ulagače o promjenama u principima ulaganja od 1. kolovoza.

5. Povećava se stopa studentskih stipendija i visina neoporezivog iznosa (Freibetrag)

Studenti se mogu veseliti, maksimalna stopa povećava se s 735 na 861 eura mjesečno. To uključuje i naknadu za smještaj, koja je povišena s 250 na 325 eura – povećanje od 30 posto. U isto vrijeme, povećava se vježbenicima (praktikantima) Friebetrag (neporezivi iznos) na aktivnu imovinu koju posjeduju neobavezno o prihodu s 7500 na 8200 EUR.

6. DAZN od kolovoza predstavlja novi model pretplate


Usluga sportskog streaminga DAZN od 1. kolovoza uvodi novi model pretplate. Po prvi put bit će dostupna godišnja pretplata. To će vas koštati 119,99 eura godišnje. Ako i dalje želite ostati fleksibilni, od kolovoza plaćate 11,99 eura mjesečno, umjesto 9,99 eura – ali ipak možete u svakom trenutku izići iz ugovora. Nova cijena vrijedi od 1. rujna.

Korisnici DAZN-a mogu gledati 40 utakmica Bundeslige po sezoni počevši od kolovoza – 30 utakmica u petak i po pet utakmica u nedjelju i ponedjeljak. DAZN je nedavno preuzeo prava vlasništva od Eurosporta.

7. PlaystationPlus postaje skuplji

Kao i mjesečna otkaziva pretplata DAZN, jednomjesečno članstvo u PlaystationPlusu bit će još skuplje. Umjesto 7,99 eura, ubuduće će to koštati 8,99 eura.

Uz članstvo u PlaystationPlus, korisnici uživaju velike popuste na igre i filmove. Oni također imaju besplatan pristup određenom sadržaju. Sony mijenja cijenu samo za jednomjesečno članstvo. Za tromjesečne članske članove i dalje plaćaju 24,99 eura, godišnji troškovi članstva ostaju nepromijenjeni – 59,99 eura.

8. Otto iznajmljuje e-skutere


Tvrtka Otto nudi od kolovoza 2019. godine najam e-skutera. Međutim, to funkcionira drugačije nego kod dobavljača koji su do sada na tržištu. Svi koji žele unajmiti e-skuter moraju se registrirati na ottonow.de i tada mogu odabrati željeni mobilni podskup.

Razdoblje najma je najmanje mjesec dana. Iako su korisnici manje fleksibilni, oni plaćaju unaprijed određenu cijenu umjesto cijene po minuti. To je u početku 39 eura mjesečno, uključujući osiguranje.

E-skuteri Otto-a šalju se poštom i moraju se, nakon isteka najma, vratiti u Otto Now.

9. Novi Zakon o Bundeswehru

Od 1. kolovoza na snagu stupa ‘Zakon za održivo jačanje spremnosti’. To bi trebalo pomoći Bundeswehru da postane aktraktivniji poslodavac kada je riječ o mladim ljudima.

Između ostalog, zakon predviđa promicanje stažiranja i savjete o zapošljavanju privremenih vojnika kako bi se olakšala njihova reintegracija u civilni radni vijek na kraju njihove aktivne službe.

Pored toga, vojnici Bundeswehra koji su tijekom borbenih djelovanja pretrpjeli fizičku ili psihičku štetu trebaju dobiti bolju financijsku potporu – na primjer, kada rođaci moraju biti uključeni u potrebne terapije.






Datum objave: 30.07.2019.