PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

09.12.2019
tekst
tekst

Zanimljivosti

PLITVICE SE MOGU POHVALITI Novom, jedinstvenom turističkom atrakcijom

Foto: Facebook/Plitvice Holiday Resort

Foto: Facebook/Plitvice Holiday Resort

Odmor iz snova.

Autor: CroExpress/HRT

Glamping - luksuzno kampiranje novost je u Hrvatskoj ponudi, a Plitvice resort nudi jedinstveni smještaj u kućicama u krošnji - suživot s prirodom uz sam park prirode Plitvička jezera. Projekt je sufinancirala agencija HAMAG BICRO nepovratnim sredstvima Europske unije, javlja HRT.  

'Plitvice Holiday Resort je turističko naselje i kamp s 4 zvjezdice, u turističkom naselju imamo 37 smještajnih jedinica sa 68 ležajeva, a u kampu 120 plus 10 mobilnih kućica, i 6 indijanskih tipi šatora', istaknuo je direktor 'Plitvice Holiday Resort' Damir Stanišić. Najzanimljivije su inovativne kućice u krošnji. 

Ima ih pet i nalaze se na tri razine. Dnevna zona kroz golemu staklenu stijenu ima prekrasan pogled. Osim što su kućice lijepo uklopljene u prirodu, osmišljene su tako da je u njima iskorišten svaki centimetar prostora. 

Kako bi se sačuvala šuma, kućice su izgrađene u tvornici pa su naknadno montirate na stupove, što nije bio nimalo lak zadatak. Dio stabala koji je srušen, pretvoren je u zanimljive skulpture rukom i motornom pilom lokalnog umjetnika.  

Ovo je jedan od najstarijih kampova u kontinentalnoj Hrvatskoj, radi od 1968. godine. Bio je u okupiranom području i devastiran tijekom Domovinskog rata

Danas, djeca u njemu igraju mini-golf u sportskoj zoni.

Samozatajnim vlasnicima tvrtke za papirnu galanteriju 'Rotoplast' iz Svete Nedjelje, koji su na listi najbogatijih Hrvata, ali se ne pojavljuju u javnosti, ovo je bila prva investicija u turizmu. Nakon preuzimanja vlasništva nad kampom od lokalne samouprave, uložili su 12 milijuna kuna vlastitog novca, a 6 milijuna nepovratnih sredstava iz europskih fondova putem državne agencije HAMAG BICRO.  

Bude li sve po planu, investicija bi se trebala isplatiti kroz deset godina. Inovativnost kućica u krošnjama donijela je cijelom kampu medijsku promidžbu, reportaže su objavljene i u britanskom izdanju VOGUE-a, u američkom FORBES-u i portalu 'Place To Go'. Do polovice godine bilo je gotovo 14 tisuća gostiju iz 54 države, no unatoč tome i pomalo iznenađujuće, većina ih je bila iz Hrvatske.

18.07.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.