CroExpress/Hina

Tom strastvenom planinaru i publicistu ovdašnje su planine nadahnuće jer, iako se ne ističu visinom svojih vrhova, u odnosu na druge europske zemlje ima ih mnogo, raznolike su, zanimljive i vrijedne pažnje.
Kako se ističe u najavi knjige, nezaboravni vidici na more, slikovite šume i livade, impresivne stijene, nasljeđe povijesti i mnogo drugih pojava i fenomena razlog su zašto se hrvatske planine mogu uvijek iznova obilaziti, a da istraživanje nikada ne postane dosadno ili bude iscrpljeno.

Hrvatske planine doista su osobit dio naše zemlje. U njima vlada divljina, pa tako na njima žive vukovi, risovi i medvjedi, ali na njima rastu i brojni biljni endemi, posebice na Biokovu i Velebitu. Osim što su pravi raj raznolike flore i faune, planine su omiljeni prijatelji domaćih, ali i svjetskih planinara’, dodaje se.

Alan Čaplar (Zagreb, 1979.)
od malena planinari, a ljubav prema planinama naslijedio je od roditelja koji su mu dali ime prema jednom od najljepših predjela Velebita.

Već je s maturalnim radom pokazao čime će se baviti u životu – napisao ga je na temu ‘Prirodne vrijednosti Velebita i njihova zaštita’, a studirajući na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu svoj je interes usmjerio prema geofizici.

Profesionalno i volonterski bavio se uređivanjem i grafičkom pripremom raznih publikacija te od 2005. do 2012. radio kao izvršni i grafički urednik časopisa Meridijani. Od 2012. do 2019. bio je zaposlen u poduzeću Urednik, te od 2019. radi kao glavni tajnik Hrvatskoga planinarskog saveza.

‘Hrvatske planine’
objavio je zagrebačka Mozaik knjiga, izdavač i prethodnih djela na kojima je Čaplar radio samostalno ili u suradnji s drugim stručnjacima, među kojima su najistaknutija ‘Planinarski vodič po Hrvatskoj’, ‘Tajanstvena Hrvatska’, ‘Neotkrivena Hrvatska’ i ‘Čarobna Hrvatska’.

Za kvalitetan planinarski publicistički rad proglašen je najboljim dužnosnikom Hrvatskoga planinarskog saveza u 1998. godini, a više je puta primio godišnja priznanja za doprinos planinarskoj publicistici i u drugim kategorijama. Kao autor ili koautor do 2019. objavio je ukupno 28 planinarskih, turističkih i geografskih knjiga.

Datum objave: 20.03.2020.