Autor: CroExpress

Epidemija koronavirusa ostavila je i još uvijek ostavlja brojne štetne posljedice na naše mentalno zdravlje. Potvrđuje to i veliko istraživanje psihologinja s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu provedeno na više od 4000 Hrvata. Četvrtina ispitanih navodi da im se psihičko stanje pogoršalo, a kod čak petine riječ je o ozbiljno narušenom mentalnom zdravlju.

“Postotak je još i veći među sudionicima koji su i ranije imali smetnji. Među njima, čak 38% navodi da im se stanje pogoršalo, a 17% navodi da su im smetnje i dalje prisutne, ali da se vrsta smetnji promijenila. Gotovo polovica svih sudionika izvještava o depresivnim i anksioznim smetnjama te izraženim simptomima stresa, a kod njih čak petine možemo govoriti o ozbiljno narušenom mentalnom zdravlju”, objašnjavaju stručnjaci.
Savjete i rješenja nudi nova platforma dostupna svim građanima koja je besplatna – mentalnozdravlje.hr. Ona spaja korisnike sa stručnjacima za mentalno zdravlje u njihovoj blizini. U tražilicu se upiše područje iz kojeg nam je potrebna pomoć te naša lokacija, a rezultati nam predlože psihologe ali i stručnjake drugih područja koja su usko vezana uz mentalno zdravlje kao što su nutricionisti, kineziolozi i logopedi. Primjerice, ukoliko se nosite s poteškoćama vezanima uz anksioznost ili depresiju, vaša će pretraga biti usmjerena upravo u tom smjeru.

“Stručna podrška te kvalitetna i provjerena usluga putem ove platforme postaje dostupna svima. Do sada je potraga za psihologom ili psihoterapeutom uglavnom bila iscrpan posao koji je ovisio o poznanstvima i kontaktima. Mnogi bi možda i zatražili pomoć kad bi znali kako i kada bi potraga za podrškom bila jednostavnija i pristupačnija. Mi smo upravo ta spona između pružatelja usluge i klijenta koji traži stručnu pomoć”, ističu stručnjaci s platforme.
“Svim zainteresiranima će biti izvor stručnih i korisnih materijala za samopomoć s obzirom da neki naši korisnici neće moći platiti stručnjaka. Putem članaka pisanih od strane naših stručnjaka pružatelja usluge svaki korisnik ima mogućnost edukacije i rada na sebi, odnosno samopomoći ali iz provjerenih izvora”.
Potreba za psihološkom pomoći bit će veća nego ikad u vremenu koje je pred nama. Za mnoge od nas bit će to i prvi put da se obraćamo nekom stručnjaku za mentalno zdravlje. Pronaći odgovarajućeg i provjerenog stručnjaka u našoj blizini ogroman je prvi korak.

Datum objave: 25.06.2020.