PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

13.07.2020
tekst
tekst

Zabava

POČEO NAJIŠČEKIVANIJI DOGAĐAJ U SAMOBORU Mali i veliki superjunaci pohodili Slobodnu fašničku republiku

foto: Edin Tuzlak

foto: Edin Tuzlak

Na pokladni utorak, 25. veljače, publiku će zabavljati Jelena Rozga.

Br. pregleda: 1267

Autor: CroExpress

Nedjeljno prijepodne 194. Samoborskog fašnika bilo je u znaku najmlađih maski. Šarenu kolonu i razigrane nastupe na središnjoj pozornici došlo je pogledati i podržati mnoštvo svijeta koje se natiskalo na Trgu fašničkih velikana. Uvod u ove dječje spelancije bila je pjesma Dječjeg zbora Smješak koji su nastupili kao Super junaci, a za njima su slijedila malena bića iz bajki, stvorenja iz životinjskog svijeta, šareni slikari, reperi, vitezovi i princeze, kauboji, indijanci, superjunaci, gosti s Orijenta, "bergmani" i mnogi drugi. Sve su maske priredili mališani iz dječjih vrtića Grigora Viteza, Osmijeh, Potočić, Dječji grad, Mali prijatelji i Izvor.

Njih 500-tinjak prodefiliralo je Fašničkom Republikom, a nakon svojih nastupa krenulo u potragu za zanimacijama koje su za njih i ove godine pripremljene na 194. Samoborskom fašniku uz brojne radionice i igraonice na Trgu srakinih mališana. Nakon kandidata za najbolju obiteljsku masku, količinu dobrih vibracija nastavili su u rano poslijepodne i maskirani zaljubljenici u fašnička natjecanja. Dosad još neviđena utrka niskopodnih vozila Srakotur, okupljene je nasmijala, sudionike zabavila, ali i dobro oznojila jer je trebalo vlastitim snagama, na nedjeljnom suncu, pod maskama, pogoniti maštovita vozila. Najbolje i najbrže je to učinila ekipa McKrafen iz Dječjeg vrtića Mali prijatelji, iako prema svojim suparnicima nisu bili nimalo neprijateljski raspoloženi. Pobjednici, Ivica Matković i Ivana Koščica dobro su koordinirali svoje dužnosti, on kao vozač na stazi, a ona kao njegov pit stop u boksu iz kojega je Ivica na brzinu mogao izdriftati. No, ni ostali, ekipa Dar mar iz Dječjeg vrtića Osmijeh, ekipa Ćičotop iz Potočića, Super Zinngsi iz Izvora te dvije ekipe Grigora Viteza, Gatogasci i Nitroturbo, nisu zakazali.

Nedjeljno poslijepodne u Slobodoj fašničkoj republici bilo je rezervirano za ekipe iz samoborskih mjesnih odbora, koje su mjesecima marljivo pripremale svoj nastup, a što se vidjelo po bogatoj scenografiji, kostimima i koreografiji. Od ukupno šest mjesnih odbora prve fašničke nedjelje predstavili su se mjesni odbori iz Domaslovca, Konščice i Pavučnjaka, svaki sa svojim uvijek originalnim maskama, velebnim alegorijskim kolima te s pričom prožetom humorom i satirom i zanimljivom koreografijom. Preko 50-ero Domaslovčana maskiranih u Štrumfove iz Domaštrumfovca do glavnog Trga stiglo je na alegorijskim kolima, a na glavnoj su pozornici proštrumfali društvene prilike, političku situaciju, školsku reformu, koeficijente i sveprisutnu korupciju. Ekipa iz Konščice, njih oko 50, uprizorila je filmske i stripovske junake od Batmana, koji je stigao u svom Batmobilu preko Robin Hooda i njegovih pomoćnika do Supermana i super mačke, a došli su u Slobodnu fašničku republiku na poziv princeze Srake izbaviti narod od svakodnevnih nedaća.

Brojna ekipa iz Pavučnjaka, njih preko stotinu, stigla je na Fašnik također na velebnim alegorijskim kolima, a prerušeni u Rimljane i Gale prikazali su svoje predsjedničke kandidate, među kojima su bili Gaj Julije Cezar, Marko Julije Kruti, Asterix i Obelix, a na kraju je pobjedu odnio Marko Julije Kruti i proglasio veliku "Krutaniju". Mjesni odbori su svojim bedastoćama zabavili brojnu publiku, a iduće nedjelje za to će se pobrinuti Mjesni odbori Celine i Rude te Gradska četvrt Južno naselje. Nastupe mjesnih odbora i njihova alegorijska kola, ocijenit će žiri i publika, a najbolji će osvojiti 19.000 kuna, drugoplasirani 17.000 kuna, a trećeplasirani 15.000 kuna dok će svi ostali mjesni odbori zauzeti 4. mjesto i osvojiti 13.000 kuna.

Prva fašnička nedjelja u Samoboru završila je izborom najboljih pojedinačnih i grupnih maski, a ako se još niste ohrabrili i svoje maske pokazali stručnom žiriju priliku za to imate idućeg vikenda kada se nastavljaju fašničke spelancije. U petak, 21. veljače dolazi Magazin, u subotu, 22. veljače Opća opasnost, a u nedjelju, 23. veljače nastupa Tamburaški sastav Garavi dok će na pokladni utorak, 25. veljače publiku zabaviti Jelena Rozga.

17.02.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.