Autor: CroExpress

Zahuktala su se maškarana događanja na Rivijeri Crikvenici. Protekli je vikend dokaz da ne postoji dovoljno tmuran oblak ili dosadna kap kiše koja može upropastiti maškarani duh. Jedna odlična maškarana zabava, dvije tradicionalne povorke, rukomet za sve generacije. Sve je počelo u subotu ujutro u centru Crikvenice. Šesnaest veselih ekipa iz raznih krajeva Hrvatske pokazalo je svoje kuharsko umijeće na prvome po redu Humanitarnom maškaranom obrtničkom kotliću. Najbolji su gulaš skuhali obrtnici iz Stubice, drugo mjesto dijele ekipe iz Novoga Vinodolskoga i Vrbovskoga, a treće obrtnici iz Pakraca i ekipa Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica. Prikupljeni će novac biti doniran upravo toj školi, i to za nabavu opreme.

Ekipe su se družile i opustile uz Bribirske tamburaše. Navečer su posjetitelji crikveničke gradske sportske dvorane uživali, plesali i pjevali uz grupe “Point” i “Koktelsi“. Pozitivna i vesela atmosfera potrajala je sve do ranih jutarnjih sati. Mnogima je i to prekratko, no za dugo sjećanje ostaju galerije fotografija na www. maskare.net. Bilo je živo, šareno i zabavno uz tisuće veselih, raspjevanih i rasplesanih maškara. Svaka je od njih nekome donijela osmijeh na lice i ponosno predstavila tradiciju svoga kraja ili masku inspiriranu svakidašnjicom.

Najprije je na red došlo oko tisuću malih maškara, koje su predvodili crikvenički meštar Bene i njegova svita, mala maškarana svita i njihova kraljica (ove su godine to učenici iz Osnovne škole Vladimira Nazora Crikvenica), predstavnici Turističke zajednice Grada Crikvenice i Grada Crikvenice te gosti – meštar Toni i ovogodišnja kraljica Riječkoga karnevala Dora Pilepić. Sportskom se dvoranom ponosno prošetalo 12 grupa djece iz vrtića i osnovnih škola, a osim malih domaćina iz Crikvenice, Dramlja, Jadranova i Selca, stigli su mališani iz Bribira, Triblja, Kraljevice, Bakra, Hreljina, Škrljeva i Ogulina. Oko 14 sati na red su došli odrasli, i to 30 grupa s oko 1.200 sudionika. Krenuli su s crikveničke gradske plaže, a na čelu vesele povorke koja predstavila u centru grada bili su meštar Bene i svita, gradonačelnik Damir Rukavina, Direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić, predstavnici gradskih institucija te već spomenuti gosti iz Rijeke – meštar i kraljica.

Grupe iz Hrvatske i Slovenije pokazale su kako i odrasli itekako znaju biti domišlljati, maštoviti i zaigrani pa su crikveničkim ulicama, među ostalim, šetale balerine, Božićnice, likovi iz animiranog filma Angry Birds, ciganska družina, bakarske vale, nježne pahulje, vještice i vile… Sudionici obiju tradicionalnih maškaranih povorki ondje su i zajednički navijali, i to žestoko. Naime, postavljen je veliki videozid, s kojega su se nizali napeti prizori finalne utakmice naših rukometaša. Rukomet je definitivno sport vikenda, jer nedjeljno je jutro pak bilo rezervirano za Rukometni maškarani turnir za djecu od 6 do 11 godina, koji je, u organizaciji Primorske škole rukometa, održan u sportskoj dvorani OŠ Zvonka Cara. Turistička zajednica Grada Crikvenice je omogućila da se obje povorke mogu pratiti uživo na portalima.

Datum objave: 28.01.2020.