Neki u Austriju mogu ući samo s potvrdom poslodavca da su zaposleni, dok drugima, poput ovog Slavonca, treba negativan test na koronavirus.

Tridesetosmogodišnji Tomislav Bešter iz Vranovaca kod Slavonskog Broda od početka ove godine radi u Austriji na poslovima vezanim uz cjevariju, bravariju i zavarivanje.

U Hrvatsku se s još nekoliko radnika vratio 20. ožujka, neposredno uoči lockdowna. Shvativši da se situacija s koronom “zakuhava” i da se granice sve više zatvaraju, odlučio je uhvatiti “posljednji vlak” za povratak kući.

“Prije sam se vraćao preko Mađarske, ali Mađari su već bili zatvorili granicu. Bojao sam se da će isto učiniti i Slovenci pa sam požurio dok se još može”, kazao je Bešter za Večernji list još u travnju. Nekoliko tjedana kasnije, kada se situacija s granicom malo normalizirala, Slavonac se vratio u Austriju i nastavio dalje raditi.

U međuvremenu je promijenio tvrtku i ne živi više u Beču, nego u malom planinskom mjestu Hall in Tirol nedaleko od Innsbrucka.

Ovih dana je kod kuće u Vranovcima s obzirom na to da po novom režimu tri tjedna radi u Austriji, a jedan je doma s obitelji. Kaže za Večernji list da mu tako bolje odgovara premda se granica više ne može prelaziti bez ograničenja kao nekad. Neki mogu ući samo s potvrdom poslodavca da su zaposleni, dok drugima, poput njega, treba negativan test na koronavirus.

“U novoj tvrtki imam bolje uvjete i fiksnu plaću, jedino što moj poslodavac kod svakog povratka na posao traži negativan test na koronu. Srećom, tvrtka pokriva troškove testiranja. Samo sam ga prvi put morao platiti iz svog džepa”, objašnjava.

Tomislav je oženjen je i ima troje djece. Teško mu pada razdvojenost od obitelji, ali zarada koju ostvaruje u Austriji znatno je veća od one koju bi imao u Hrvatskoj. Ne isključuje mogućnost da se jednoga dana trajno vrati i pokrene neki svoj biznis, ali o tome će, kaže, moći razmišljati tek za nekoliko godina.

“Vidite kakva je situacija u Hrvatskoj. Sve manje ljudi radi, sve je više nezaposlenih. Tamo posla ima tako da zasad ostajem u Austriji”, zaključio je Bešter.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 29.10.2020.