Dr. Maksida Vogt udala se za Nijemca i godinama ondje živjela, no onda je zbog divljih konja došla u Livno.

Dr. Maksida Vogt, podrijetlom iz BiH, udala se za Nijemca i godinama boravila u Njemačkoj, a prošle se zbog konja doselila u Livno.

“Još od 2014. dolazim i dovodim razne grupe iz Njemačke, Švicarske, Austrije, jer ja imam svoju školu, studente, pišem za njemačke novine, izdajem knjige. Ustvari, profesija kojom se bavim bila je razlog moga preseljenja. Stalno pravim dokumentaciju s fotografijama, videouracima…”, kazuje za večernji.ba Maksida.

“Ovakvo blago s divljim konjima koje postoji ovdje u Livnu, ne postoji u cijelom svijetu. Čak i u Americi s mustanzima, gdje su ih počeli protjerivati s njihova teritorija. Mi nigdje u Europi ni u svijetu nemamo ovako veliko krdo koje može slobodno živjeti i slobodno se kretati, a da nije ograđeno.

Mi koji se bavimo ovom profesijom i konjima možemo promatrati prirodan način života tih životinja, a to ne možemo nigdje drugdje. Konji se ne smiju hraniti, primjerice, kruhom i sličnim stvarima koje te životinje ne podnose, a tako se i pripitomljuju”,  govori Maksida i dodaje kako je vidjela veliku razliku u ponašanju konja od 2014. do prošle godine.

Čak i ždrijebe dolazi u blizinu ljudi, što se prije nikada nije događalo – ističe i dodaje kako je to kvarenje konja i divljine te da često govori ljudima koje sreće da to ne rade, da ih ne hrane, već da ih puste i promatraju onakve kakvi jesu u prirodi i da je to jedinstveno u svijetu.

Piše blog o konjima

Inače, dr. Maksida Vogt piše o konjima i zalaže se za širenje znanstveno utemeljenih saznanja o okolnostima u kojima konji žive i drže se u našem svijetu. Njezin pristup ima za cilj ojačati ljude kako bi mogli živjeti u harmoniji (sa sobom i konjem), bezuvjetno voljeti, vjerovati, živjeti bez očekivanja (svog konja i sebe), osjećati mir – zadaći u kojoj konj beskompromisno podržava ljude, stoji u predgovoru jedne od njezinih knjiga.


Autor: CroExpress Datum objave: 15.01.2021.