Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson održat će u nedjelju još jedan krizni razgovor kako bi odlučili hoće li napustiti trgovinske pregovore nakon brexita.

Nedjelja je zadnji u nizu navodnih krajnjih rokova za pregovore s Britanijom koja za 19 dana napušta jedinstveno tržište EU, ali napetosti rastu.

U subotu je Britanija poduzela dramatičan korak objavivši da će od 1. siječnja njezinim vodama patrolirati naoružani brodovi kako bi europske brodove spriječili u ribolovu koji dijele u nekim slučajevima i stoljećima.

Ton Bruxellesa bio je manje ratoboran, a Von der Leyen je jasno rekla da će EU poštovati suverenitet Velike Britanije nakon britanskog prijelaznog razdoblja poslije brexita, ali ni jedna strana još nije spremna na kompromis oko svojih temeljnih načela.

Bez trgovinskog dogovora prekogranična trgovina vratit će se na pravila WTO-a, s carinama koje će povećavati cijene i stvarati mnogo administrativnih poslova za uvoznike, a neuspjeli pregovori mogu otrovati odnose između Londona i Bruxellesa u godinama koje dolaze.

U srijedu, nakon radne večere s Johnsonom u Bruxellesu koju je Von der Leyen opisala kao “živahnu i zanimljivu” a na kojoj nije postignut napredak,  rekla je da su se dogovorili da “donesu odluku do kraja vikenda”.

Velik dio teksta mogućeg trgovinskog sporazuma navodno je spreman, ali Britanija je odbila inzistiranje Bruxellesa na mehanizmu koji će mu omogućiti odmazdu ako se propisi Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a udalje na način koji kontinentalne tvrtke dovodi u konkurentski nepovoljan položaj.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 13.12.2020.