Autor: CroExpress

Voditelj hrvatske katoličke misije Berlin fra Zvonko Tolić osvrnuo se na ‘Krunicu Hrvata svega svijeta koju je pokrenuo pater Ike Mandurić iz Zagreba a koja se održava svake subote u 14 sati uživo putem YoTube kanala Za vječnu slavu. Njegov osvrt prenosimo vam sa Facebook stranice Krunica Hrvata svega svijeta:

U ovim vrlo teškim danima, koje nitko od nas nije doživio, krunica Hrvata diljem svijeta pokazuje nam što smo mi, hrvatski narod, zapisali u genima: čak i ako se čini da je situacija bespomoćna, za nas nije; čak i ako je teško – najteže, jedino i najjače oružje je molitva – osobna kao i zajednička.

Moliti krunicu zajedno s tisućama sunarodnjaka u zemlji i diljem svijeta je milost kao i snaga. Biti dio lanca molitve koji povezuje i grli cijeli svijet, skromno doprinosimo i molimo svemogućeg Boga, kroz zagovor naše nebeske Majke, jer ona je vjerna odvjetnica Hrvatske, da prosvijetli naša srca i izvede nas iz opasnosti u kojoj se nalazimo.

Prebirući zrnce po zrnce u našim rukama, a još više u našim srcima, ostajemo gdje su bili naši preci, a koji su točno znali odakle dolazi pomoć. Božansko je, istinito i snažno. A ako je naša vjera jaka, i naše molitve iskrene, onda nema onog što ne bismo mogli premostiti na putu. I ako imamo vjeru u nebesku zaštitu, pomoć i moć, ne trebamo se bojati napada zla niti bilo kakve tjeskobe ili nesigurnosti koja nas okružuje i prijeti. S Bogom možemo učiniti sve: pobijediti strah, poboljšati, mijenjati sebe i svijet, biti bolji ljudi, pronaći izgubljenu svrhu života. S njim zaista možemo sve.

Ostanimo na ovom putu i budimo sigurni u uspjeh i procvat sebe samih, svojih obitelji, društva u kojima živimo, domovine i svih ostalih stvari koje nosimo u našim srcima!

Hrvatska katolička zajednica Berlin koja broji oko 20.000 Hrvata u glavnom gradu koji je izuzetno multikulturalan, multinacionalan, multirasno i multireligijsko okruženje, radi na očuvanju katoličkog i hrvatskog identiteta. Kao da su Kristove riječi ‘Ne boj se, stado malo!’ napisane baš za nas. Ovo je dijaspora u svojoj srži. Upravo zato imamo poseban osjećaj za održavanje jezika, nacionalne povezanosti, identiteta, naše katoličke vjere. Stotine djece i mladih čuva svoj hrvatski i katolički identitet sudjelovanjem u raznim aktivnostima u našoj zajednici. Vjersko obrazovanje, zbor, folklor,… samo su neke od naših aktivnosti. Naše prostorije u kojima se zajedno molimo, klanjamo, središte su naše duhovnosti i identiteta, ali i naše budućnosti. U ovim vremenima pandemije ograničeni smo u okupljanju, ali smo više povezani s članovima naše obitelji molitvama, kohezijom i razgovorom, izgradnjom male, kućne i originalne crkve.

Skupimo se putem društvenih mreža i, na ovaj način, budimo zajedno kao zajednica. Kroz ovaj novi oblik rasta u svetom, nastat će novo dobro. Eto, ne samo da ćemo ponovno otkriti već pronaći još više snage za Boga i Sveto koje još više cijenimo onda kada izgubimo. I u ovoj pandemijskoj školi života, vjerujem, izrasti ćemo u bolje ljude i vjernike.’

Datum objave: 21.04.2020.