Autor: CroExpress/Francisko Pavljuk

Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem proteklih dana hodočaštili su u Poljsku.
Na hodočašće koje se odvija pod geslom ‘Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!’ krenulo je pet autobusa vjernika (250) u ranim jutarnjim satima 7. listopada, a na hodočasničkom putu uz nadbiskupa mons. Marina Barišića, generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića i pastoralnog vikara mons. Nediljka Antu Ančića, pratili su ih i mons. Pavao Banić, don Josip Periš, don Jozo Gojsalić, don Ranko Vidović, don Danko Kovačević, don Nikola Bodrožić Selak i don Luka Vuco.

Prvo odredište hodočašća bilo je svetište Majke Slavenskih naroda Mariazell u Austriji. Popodnevnu svetu misu u Gospinoj kapeli koja se nalazi unutar bazilike predvodio je splitsko – makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uz koncelebraciju sedmorice svećenika.

Mariazell se nalazi u gornjoj Štajerskoj, na 864 metara nadmorske visine. Ovo Marijansko svetište godišnje posjeti preko 700 tisuća hodočasnika. Udaljeno je oko 120 kilometara od Graza, 150 km od Beča, a oko 300 kilometara od Zagreba.

U bazilici se nalazi čudotvorni Gospin kip od lipovog drveta, star preko 858 godina i visok 48 centimetara. Čuva se u kapeli (Gnadenkapelle) u sredini i unutar bazilike. Od samoga osnutka svetišta 21. prosinca 1157. godine Mariazellska Gospa štuje se ujedno i kao Majka Slavenskih naroda, kojoj rado hodočaste Hrvati iz Austrije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Podsjetimo u Mariazellu je 2004. godine održan srednjoeuropski katolički dan.

Datum objave: 14.10.2019.