Autor: CroExpress

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu u župnoj crkvi sv. Martina u Martinskoj Vesi misno slavlje i tom prigodom krstio Ivana, peto dijete u obitelji Jasminke i Ivice Petras. U koncelebraciji bio je domaći župnik vlč. Ivica Šimunović.

Na početku biskup je čestitao roditeljima istaknuvši kako je ovo dijete znak njihove velikodušnosti i hrabrosti da prihvaćaju život i da se raduju djeci. Biskup je podsjetio kako danas slavimo i bdijenje uoči Duhova, blagdana silaska Duha Svetoga.
“Kada je Isus govorio Nikodemu da se svaki čovjek treba krstiti, tada je rekao da se mora ponovo roditi iz vode i Duha Svetoga. Duh Sveti zahvaća srce čovjeka kada se on pere trostrukim polijevanjem u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Možemo reći da smo u tom smislu po krštenju uronjeni u to otajstvo života Presvetoga Trojstva i postajemo dionici tog života. To je veliko otajstvo i tajna, ali je i velika čast jer je to novi život koji započinje u srcu onoga koji prima ovaj sveti sakrament. Doista krštenje, kojim počinje naš kršćanski život u vjeri i kojim postajemo djeca Božja, je preporođenje koje se događa u Duhu Svetomu i vodi. Ono je zapravo početak kršćanskog života i zato su stari crkveni oci govorili da je krštenje sakrament koji označuje vrata. Važno je otvoriti vrata i ući u crkvu, ali to je tek početak i treba doći do oltara. Tu su zato još sakrament sv. pričesti te zatim kruna svega toga je krizma kojom sila Duha Svetoga potvrđuje u nama da doista pripadamo Kristu“, pojasnio je biskup.

Biskup je podsjetio i kako je danas Dan državnosti te poručio da su ovakve mnogobrojne obitelji pravi blagoslov za našu Domovinu. “Još jednom vam čestitam dragi roditelji i želim da ovo dijete koje se sada krsti, kao član Crkve bude živ ud Krista uskrsnula, ove župne zajednice vjernika i Katoličke Crkve i da po vašem primjeru i odgoju bude stvorenje koje će svojim životom proslaviti Boga”, zaželio je na kraju biskup. Na kraju roditeljima je čestitao i župnik Šimunović, a biskup im je uručio prigodne darove Biskupije. 

Datum objave: 01.06.2020.