Autor: CroExpress/ika

Na svetkovinu Uzašašća koja se u Italiji prenosi i slavi u nedjelju 24. svibnja, u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu slavljene su nedjeljne mise s narodom, po prvi puta nakon nedjelje 8. ožujka kada je zbog epidemije koronavirusa u Italiji obustavljeno bogoslužje s narodom.

Jutarnje mise na talijanskom jeziku slavili su rektor Marko Đurin i vicerektor Marko Škraba, dok je večernju misu na hrvatskom jeziku predvodio Marko Vuković, svećenik Zagrebačke nadbiskupije na postdiplomskom studiju u Rimu, uz koncelebraciju svećenika studenata koji su ostali u Rimu i u Zavodu tijekom cijelog ovog kriznog razdoblja.

Mise su slavljene uz poštivanje svih mjera opreza, sukladno Protokolu potpisanom od strane Talijanske biskupske konferencije i Vlade Republike Italije te u skladu s uputama Vikarijata Rimske biskupije. Mjesta za sjedenje obilježena su posebnim znakovima, uz poštivanje sigurnosnog razmaka od jednog metra. Vjernici su na ulazu u crkvu bili dužni dezinficirati ruke. U crkvu se može ući samo za zaštitnim maskama. Vrata crkve su stalno otvorena kako ih vjernici ne bi dodirivali rukama. Ulaz i izlaz iz crkve su posebno regulirani.

Prije podjeljivanja svete pričesti svećenici obavezno dezinficiraju ruke i pričešćuju vjernike s rukavicama na rukama, kako bi se izbjegao kontakt s rukama vjernika. I dalje se izostavlja gesta pružanja mira, a nema također ni blagoslovljene vode na ulazu u crkvu. Inače, tijekom protekla dva i pol mjeseca u crkvi su se redovito služile mise, ali iza zatvorenih vrata. Slavili su ih poglavari Zavoda i svećenici studenti koji su najvećim dijelom ostali u Rimu tijekom ove koronakrize.

Datum objave: 25.05.2020.