CroExpress

Posuti se pepelom na blagdan Pepelnice, uz svećenikove riječi ‘Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti!’ ili ‘Obratite se i vjerujte Evanđelju!’, znači dopustiti da vatra Božje ljubavi sažeže i u pepeo pretvori naše grijehe te da milost Božja na Čistu srijedu očisti naše duše i tijela.
Dušu čistimo molitvom, a tijelo postom.
Korizmenim odricanjem od jela, pića te drugih tjelesnih ugodnosti i užitaka – ne umrtvljujemo tijelo i dušu, nego ih pročišćujemo od pretjeranih navezanosti i sklonosti.
Tako ih uključujemo u neuništivi život darovan Isusovom smrću na križu i pobjedonosnim Njegovim uskrsnućem.
Korizma nas poziva na obraćenje.
To znači veliku i bitnu, a ne neku malu i površnu promjenu. Obraćenje je obrat, zaokret cijeloga čovjeka prema Bogu. U Starome zavjetu hebrejski izraz ‘šub’, koji prevodimo kao ‘obraćenje’, doslovno znači ʹokrenuti seʹ, ʹvratiti seʹ.
Kada Boga, koji je Svedržitelj, Vladar svemira, postavimo u središte svojega života, odnosno na prvo mjesto, mnogo će toga u našem životu doći na svoje mjesto, na pravo mjesto.
A čovjeku je najteže postati ono što jest.
Obratiti se znači usmjeriti prema Bogu vlastiti život i vratiti se sebi.Vladaru svemira ne možemo se približiti nekom površnom i površinskom, kozmetičkom promjenom – nego korjenitom i sveobuhvatnom, promjenom kozmičkom.
87987738-2559951507444555-2749259367042777088-o.jpg
Promjenom svojega unutarnjeg ja, unutarnjeg svemira, kozmosa, univerzuma, svesvijeta.
Obratiti se ujedno znači da smo čvrsto odlučili krenuti protiv struje, protiv lagodne svjetovnosti i duhovne osrednjosti svijeta te postati dosljedan i jak. (PAR – vatican.news)

Datum objave: 25.02.2020.