CroExpress/fra Stjepan Ivan Horvat

Jednoga dana žena koja je imala vrlo dugu kosu zamolila je svog muža da joj kupi češalj za kosu. Čovjek se osjećao rastuženo i rekao joj da trenutno ne može. Objasnio je da nema dovoljno novca čak ni da popravi remen na satu koji mu je pukao. Ona je pognula glavu i utihnula.

Sljedećeg dana kada je čovjek prolazio pored radnje sa satovima, prodao je svoj oštećeni sat po niskoj cijeni, a onda otišao i kupio češalj za svoju ženu. Uvečer se vratio kući s češljem u ruci, spreman da ga da svojoj ženi. Bio je iznenađen kada ju je vidio ošišanu, sa vrlo kratkom kosom. Ona je prodala svoju kosu i držala u ruci novi remen za sat. Suze su im istovremeno potekle iz očiju, ne zbog bezuspješnosti njihovih akcija, već zbog jačine njihove ljubavi.

Kada se nekog voli, onda je važnije pitati se što ja toj osobi mogu dati, kako joj mogu olakšati, ili uljepšati život, a manje je važno pitanje što ja od te osobe mogu dobiti.



Sveti Valentin

Zanimljivo je da veliko štovanje u narodu, prema onoj ‘sensus fidelium’, imaju sveci za koje nemamo pouzdanih povijesnih podataka. Jedan od njih je i sv. Valentin koji je, prema predaji, umro mučeničkom smrću 269. godine. Čini se da je bio svećenik u Rimu. Odlikovao se mudrošću i kreposnim životom, zbog čega je uživao veliki ugled, ne samo u vjerničkoj zajednici nego i među poganima.

Car Klaudije II. Gotski koji je vladao od 268. do 270. godine zaželio je osobno upoznati sv. Valentina. Kad car zove, pogotovo u vremena nesklonom kršćanstvu, treba se dobro pripraviti. Tako je učinio i sv. Valentin. Hrabro je stupio pred cara koji mu je rekao: ‘Valentine, rado bih čuo tvoju mudrost i želio bih biti tvoj prijatelj. Za uzvrat samo jedno od tebe tražim: povratak k staroj vjeri u rimske bogove!’ A Valentin je spremno odvratio: ‘Svijetli care, kad bi barem nešto slutio od Božje slave, ne bi to nikad od mene tražio. Krist je za mene pravi Sin Božji.’ Tako stoji u Rimskom martirologiju koji spominje sv. Valentina, a potječe iz 8. stoljeća od Bede Časnoga.

Valentin je od cara zatražio nekoliko minuta da mu kratko iznese svoju mudrost. Na te njegove riječi jedan se sudac, kojemu je Valentin polaganjem ruku i molitvom ozdravio slijepu kćer, obratio i dao krstiti s cijelom svojom obitelji. To su, dakako, i on i obitelj platili mučeničkom smrću, a Valentina su proglasili čarobnjakom. Zato je gradski prefekt dao starca Valentina mučiti, a potom je naredio da mu se odrubi glava. Bilo je to 269. godine na Flaminijskoj cesti. Mučenika je pokopala pobožna žena Sabinilla.

Sv. Valentina
se zaziva kod bolesti očiju, padavice i u drugim potrebama. To se štovanje razvilo posebice od Srednjega vijeka. Valentin pripada skupini svetaca koji navještaju proljeće i novi život. To je razlog zbog čega ga se slavi i kao zaštitnika mladih i zaljubljenih.

Sveti Valentine, moli za nas!

Datum objave: 14.02.2020.