Autor: CroExpress

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u kapeli Gospe Lurdske u Lječilištu “Topusko”, misno slavlje povodom 28. Svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske.
U koncelebraciji bili su povjerenik za pastoral bolesnih i starijih vlč. Saša Jozić i domaći župnik fra Goran Rukavina. Na početku biskupa su pozdravili župnik Rukavina i ravnatelj Lječilišta Topusko i Top Termi dr. Domagoj Mosler koji je istaknuo kako se ovim zajedničkim okupljanjem, a osobito kroz svetu misu, jasno ukazuje na duhovnu dimenziju bolesti bez koje nema ozdravljenja. U homiliji biskup je podsjetio kako je papa Franjo za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika uzeo geslo iz Evanđelja po Mateju “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti”, svjestan kako smo svi mi u naših životima često umorni i opterećeni, ne samo bolestima nego i svakodnevnim brigama i teretima.

“Jučer smo slavili blagdan bl. Alojzija Stepinca, našeg blaženika velikog svjetla i nade. Upravo nam on može biti velika pomoć i oslonac u životu jer je noseći teški križ i patnju zaslužio i veliku utjehu te je postao simbol našeg patničkog naroda koji je i danas opterećen raznim lažima koji mu drugi pokušavaju nametnuti”, rekao je biskup dodavši kako i nakon 60 godina od njegove smrti još uvijek ga se želi prikazati kao krivca, a naš narod kao zločinački. “Mi taj teret želimo povjeriti Isusu. On je taj koji nam daje utjehu i koji nam daje odmora i jedini nam može dati svjetlo istine kada se valjaju laži, nepravedno optužuju ljudi i kada se nevini progone”.

Biskup je poručio i kako je Dan bolesnika prilika da se svake godine moli za bolesne, ali i za njihove bližnje koji često trpe i nose veliki križ te da se zahvali bolničkom osoblju na svemu što svakodnevno rade za potrebite. U nastavku govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi i čitanju iz Knjige proroka Izaije biskup je ustvrdio kako nam ono donosi teologiju nježnosti. “Tu nam je doista prikazano nešto o čemu se možda toliko i ne govori, a to je slika Boga kao majke: ‘svi koji ste nad njim tugovali, dođite da se nadojite i nasitite na dojkama utjehe njegove, da se nasišete i nasladite na grudima krepčine njegove…’ Možda nas nisu tako učili i možda u našim glavama mi imamo sliku Boga kao strogog, pravednog i brižnog oca, ali Bog je doista i nježan kao majka. Ova slika povezana je i s Božjim milosrđem pa je tako prije tri godine papa Franjo i proglasio Godinu Božjeg milosrđa, a kako bi nas sve senzibilizirao da je Bog zagrljaj, nježnost i milosrđe te da nije toliko strog koliko je pun ljubavi i praštanja prema nama.

Taj isti Izaija kaže na drugom mjestu još jednu znakovitu rečenicu: ‘Može li žena zaboraviti svoje dojenče, ne imati sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila, tebe ja zaboraviti neću’. Ovo nam govori kako u svakakvim teškim situacijama u našim životima Bog nas nikada ostaviti neće. Tu spoznaju trebali bismo, posebno danas kada slavimo Dan bolesnika, uzeti k srcu i Boga gledati kao nježnog oca koji je dobar kao majka. Kao ona blaga i zabrinuta majka koja se brine za svoje dijete, koja djetetu ako i pogriješi oprašta, koja nas uvijek uzima u ruke i ne želi nas nikad ostaviti same”, zaključio je na kraju biskup. Na kraju slavlja obratio se prisutnima i povjerenik vlč. Saša zahvalivši svima na sudjelovanju i pomaganju bolesnih i potrebitih.

Datum objave: 12.02.2020.