Autor: CroExpress

U prostorijama nakladničke kuće Verbum u Splitu predstavljeno je potresno svjedočanstvo pakistanske kršćanke Asije Bibi Konačno slobodna!. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. fra Ante Vučković, autor Predgovora hrvatskom izdanju, dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum. Predstavljajući hrvatsko izdanje Miro Radalj podsjetio je kako je priča Asije Bibi javnosti poznata iz medija te je posebnu pozornost dobila zahvaljujući Anne-Isabelle Tollet, francuskoj novinarki, dopisnici iz Pakistana: “Anne-Isabelle Tollet pratila je cijeli slučaj Asije Bibi, a posebno njezinih devet godina zatočeništva. Zahvaljujući njezinoj hrabrosti i posredovanju na kraju je izborila slobodu, a ta je sloboda plaćena mnogim ljudskim životima”. Radalj je podsjetio da se objava ove potresne knjige očekuje na brojnim svjetskim jezicima te da je sudbina Asije Bibi zauzela značajan prostor i u hrvatskim medijima.

“Knjiga Konačno slobodna! progovara o svjedočanstvu mučeništva žene iz Pakistana”, istaknuo je glavni urednik Petar Balta, “priproste, siromašne žene koja je postala simbol mučeništva, simbol progona kršćana u 21. stoljeću, ali postala je i simbolom borbe za ljudska prava i dostojanstvo čovjeka”. Asia Bibi je zbog lažne optužbe da je hulila protiv proroka Muhameda završila u zatvoru, osuđena na smrt vješanjem, devet godina je bila mučena i ponižavana u pakistanskim zatvorima dok je čekala izvršenje osude. Nakon mnogobrojnih pritisaka i apela kojima su se snažno pridružili i papa Benedikt XVI. i papa Franjo, Asia Bibi je oslobođena, uspjela je napustiti Pakistan, a sada živi na tajnoj lokaciji u Kanadi te svoje svjedočanstvo po prvi put iznosi u knjizi Konačno slobodna!.

Ono što je zanimljivo u knjizi te ono što dolazi do izražaja, rekao je g. Balta, njezina je životna odluka da ostane uz Krista: “U cijelom tom procesu je vrlo dramatičan trenutak u kojem joj je bilo ponuđeno da će odmah biti puštena iz zatvora ako se odrekne vjere u Krista i pristane uz islam. Međutim, ona je unatoč tome i dalje pristajala uz Krista i nije se odrekla svoje vjere”.

Datum objave: 31.01.2020.