Autor: CroExpress/fra Stjepan Ivan Horvat

Jedna članica Zajednice Krvi Kristove iz Ivanca prošle godine podijelila je s nama iskustvo kako je jedno jutro nakon zornice susrela baku iz susjednog sela udaljenog oko 5 km.

Baka je rekla kako svakodnevno dolazi na zornice u Ivanec autobusom zahvaljujući tome što je preko ljeta, dok je bilo toplo, dolazila pješke u Ivanec i prodavala jaja kako bi si prikupila novce za autobusni kartu i sad može svako jutro autobusom dolaziti na zornice.

Bravo za baku!
Što znamo o zornicama?

Mise zornice su mise koje se slave u adventu u ranim jutarnjim satima, u svitanje dana. Najčešće se slave u šest sati ujutro. U većini župa diljem BiH i Hrvatske za vrijeme zornica crkve su ispunjene.

Misa se ni po čemu ne razlikuje od nedjeljne. Naime, budući da zornice više nisu zavjetne mise na čast Blažene Djevice Marije već redovite adventske mise, njihova liturgijska boja je ljubičasta.

Mnogi se u to vrijeme ispovijede, a bude puno i pričesti tijekom adventa. I mise zornice imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četiritjednog trajnog odricanja od sna.

Mise zornice svoj početak imaju još u srednjem vijeku. Kroz slavlje tih misa narod je stvorio posebne adventske pjesme, pa tako i vjernici u hrvatskom narodu. I one su plod hrvatskoga vjerničkog duha, bogate sadržajem, jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovu dolasku, a napose opjevaju ulogu Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovu dolasku. Isusova majka je uz pokornika sv. Ivana Krstitelja glavna osoba koju Crkva predstavlja kao vodiča u božićnoj pripravi.

Datum objave: 01.12.2019.