PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.07.2020
tekst
tekst

Vjera

SPAS ZA DUŠE U ČISTILIŠTU Evo kako u ove blagdane dobiti potpuni oprost za pokojne

Foto: Pixabay/GoranH

Foto: Pixabay/GoranH

Uzmite iz riznice Crkve.

Br. pregleda: 1832

Autor: don Damir Stojić

Crkva poziva na redovitu molitvu za duše u čistilištu. Apsolutno svaka iskrena molitva za njih ublažava njihove patnje. Crkva snagom vlasti vezivanja i odrješivanja što ju je dobila od Krista može po nadahnuću Duha Svetoga dati priliku za potpuni oprost od vremenitih kazni, kako naših tako i preminulih na putu čišćenja.

Vjernici koji u prvih osam dana u studenome pobožno pohode groblje, te se pomole za vjerne pokojne, dobivaju potpuni oprost koji se namjenjuje za duše u čistilištu. Po odredbi našeg nadbiskupa na svetkovinu Svih svetih, na Dušni dan i u nedjelju poslije Dušnog dana mogu vjernici i u svim crkvama dobiti potpuni oprost koji se također može namijeniti samo za pokojne. Taj se oprost dobiva od podneva 31. listopada do ponoći 2. studenoga, te od podneva sljedeće subote do ponoći sljedeće nedjelje.

Uvjeti za dobivanje potpunog oprosta: potrebno je pohoditi groblje ili crkvu u kojoj treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje, primiti svetu pričest (po potrebi se ispovjediti), moliti za pokojne, izmoliti molitvu na nakanu Svetog Oca (može biti bilo koja, samo da je na nakanu Svetog Oca).

Katekizam Katoličke Crkve o oprostu govori sljedeće:

1478 Oprost se dobiva po Crkvi koja se, snagom vlasti vezivanja i odrješivanja, što ju je dobila od Isusa Krista, zauzima za kršćanina, te mu otvara riznicu zasluga Krista i svetaca da od Oca milosrđa dobije otpuštenje vremenitih kazni za grijehe. Crkva time želi ne samo doći u pomoć tom kršćaninu, nego i potaknuti ga na djela pobožnosti, pokore i ljubavi.[77]

1479 Budući da su vjerni mrtvi na putu čišćenja također članovi istog općinstva svetih, možemo im pomoći, između ostalog, stječući za njih oproste, da bi tako bili olakšani od vremenitih kazni za grijehe.

1498 Oprostima vjernici mogu dobiti za sebe, kao i za duše u čistilištu, otpuštenje vremenitih kazni koje su posljedice grijeha.

Crkva je pozvana na savršenu ljubav. Krist je rekao: 'Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!' (Mt 5, 48) Božji blagoslov!

31.10.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.