Autor: CroExpress/Hina

Sveti Marko Križevčanin je svijetli simbol mukotrpne povijesti i hrabre vjernosti hrvatskih vjernika. On nam svijetli kao divan primjer Kristova učenika koji se poput blaženog Alojzija Stepinca, i mnogih drugih vjernih kršćanki i kršćana, znao suočiti sa svakovrsnim patnjama da ne bi postupio protiv vlastite savjesti’, rekao je kardinal.
Podsjetio je kako je taj hrvatski svetac podnio mučeništvo u Slovačkoj, zajedno s jednim Poljakom i jednim Mađarom te istaknuo da bi to, ‘za nas, u suvremenim okolnostima, unutar europskog zajedništva moglo biti poticaj za obnavljanje i utvrđivanje veza s tim Crkvama, narodima i državnim zajednicama srednjoeuropske katoličke baštine’.

‘Ostanite uvijek pod okriljem Kristova križa ljubavi, uskladite svoj govor i ponašanje, svoje djelovanje s kršćanskom slobodom za koju nas je Krist oslobodio na križu. Usudite se ponositi križem Gospodina našega, Isusa Krista, upirući pogled u svetog Marka Križevčanina i blaženog Alojzija Stepinca’, poručio je kardinal okupljenima na misnom slavlju koje je služio sa bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom

Marko Križevčanin rođen je u Križevcima (1588. ili 1589. godine), a stradao je mučeničkom smrću 1619. godine u Košicama zajedno s isusovcima, Mađarom Stjepanom Pongraczom i Poljakom Melkiorom Grodzieckim, ne želeći se odreći katoličke vjere. Papa Pio X proglasio je Košičke mučenike blaženima 1905. godine, a papa Ivan Pavao II svetima u Košicama 1995. godine.

Taj svetac zaštitnik je Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-križevačke i Varaždinske biskupije, te europskih integracija.

Ovogodišnjom proslavom svetkovine sv. Marka Križevčanina obilježava se 400. godišnjica njegove smrti.

U sklopu svetkovine svetog Marka Križevčanina, održan je 19. susret osoba s invaliditetom Hrvatske i 14. susret Udruge Hrvatski domobran.

Datum objave: 07.09.2019.