PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

09.12.2019
tekst
tekst

Vjera

HRVATSKI VJERNICI IZ KANADE Sudjelovali su na hodočašću u Midland

Foto: Ika

Foto: Ika

Tradicionalno hodočašće u nacionalno svetište kanadskih mučenika.

Autor: CroExpress/Ika

Vjernici iz hrvatskih župa Južnog Ontarija u Kanadi sudjelovali su u nedjelju 21. srpnja na tradicionalnom hodočašću u nacionalno svetište kanadskih mučenika u Midland. Na hodočašću, koje već skoro 70 godina okuplja Hrvate doseljene u Kanadu, okupilo se oko tisuću hodočasnika iz župa Kraljice Hrvata – Toronto, Svetog Križa – Hamilton, Hrvatskih mučenika – Mississauga, Presvetog Trojstva – Oakville te Hrvatskog franjevačkog središta u Norvalu, javlja Ika.

Hodočasnici predvođeni svećenicima započeli su hodočasnički dan sakramentom pomirenja u sjeni razgranatih stabala na prostoru crkve na otvorenom, a potom su sudjelovali u pobožnosti križnoga puta. Svečano misno slavlje predvodio je i propovijedao papinski nuncij u Litvi nadbiskup Petar Rajič u zajedništvu s okupljenim svećenicima. Nadbiskup Rajič potaknuo je vjernike na svjedočanstvo vjere te je kao primjer naveo svećenike i redovnike, misionare isusovce koji su u 17. stoljeću iz Francuske došli naviještati evanđelje Isusa Krista domorocima Kanade i Amerike. 

Nadbiskup je hodočasnike podsjetio da se 'nalazimo u njihovom svetištu u Midlandu na godišnjem hodočašću koje mi Hrvati katolici Južnoga Ontarija već nekoliko desetljeća vjerno činimo. Veliko svjedočanstvo vjere i ljubavi prema Bogu i ljudima privlači nas i danas…. divimo se ovim prvim kanadskim mučenicima i svim našim hrvatskim svjedocima vjere, te svim mučenicima Crkve širom svijeta koji su nesebično dali najveći dar, vlastiti život za Boga, za Crkvu i narode kojem su pripadali i služili. No, danas možda više nego ikada Kristu i njegovoj Crkvi trebaju vjernici koji su spremni živjeti i svjedočiti za njega. Ti vjernici nisu samo svećenici i redovnice koji će uvijek biti potrebni u Crkvi, nego i svjetovnjaci koji svojim riječima i dobrim primjerom mogu doprijeti do mnogih i više nego posvećene osobe'.  

Primjećujući kako živimo u vremenu raznovrsnih progona vjere i vjernika, koji su istinski sljedbenici Isusa Krista, nadbiskup Rajič se upitao 'koliko će ih se odazvati na Isusov poziv, jer nije nikada lako biti Kristov učenik i sljedbenik… Unatoč njihovim dobrim namjerama, učenici često nailaze na protivljenje svijeta. Ovo pak nije razlog da izgube nadu i da posustanu, nego osnaženi vjerom u Kristovu ljubav i potaknuti njegovim riječima, mogu i dalje poći naprijed onima koji su spremni njega primiti'. 

Nakon mise hodočasnici su se zadržali u osobnoj pobožnosti u crkvi ili su se obiteljski družili na okrjepi oko crkve. Ovogodišnje hodočašće organizirala je župa Hrvatskih mučenika iz Mississauge sa svojim dosadašnjim župnikom vlč. Tomislavom Kasićem i vlč. Božidarom Tenšekom koji će župničku službu preuzeti početkom kolovoza. 

Na misi su pjevali pjevači iz svih hodočasničkih župa. Za okrjepu su se pobrinule gospođe iz društva Hrvatska žena iz Mississauge, a u organizaciji hodočasničkog programa pomagali su župljani župe Hrvatskih mučenika.

22.07.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.