Autor: CroExpress/Božo Skoko

Danas je blagdan poljske kraljice i katoličke svetice Jadwige (1374.-1399.), koje bi se trebali spomenuti i Hrvati, a posebno Bosna i Hercegovina.

Naime, bila je kći hrvatsko-ugarskoga kralja Ludovika I. Anžuvinca i kraljice Elizabete Kotromanic (bosanske princeze, kćeri Stjepana II. Kotromanica i vjerovatno najutjecajnije vladarice svih vremena rođene na našim prostorima).
Jadwiga je izabrana 1384. za kraljicu Poljske.
Udajom za kneza Litve Vladislava II. Jagela, koji je prešao na kršćanstvo, ujedinila je Litvu s Poljskom. Mlada kraljica aktivno je sudjelovala u političkom, diplomatskom i kulturnom životu.
Bila je obrazovana žena, ljubiteljica znanosti, umjetnosti, glazbe i književnosti.

Promicala je prosvjetu i obrazovanje, a otvorila je i mnoge bolnice, podigla crkve i samostane, osnovala biskupiju u Vilniusu te uvela u liturgiju narodni jezik.
Osobito je brinula o siromasima, ljudima u nevolji i potlačenima, zbog čega ju je narod već za života štovao kao sveticu. Jadwiga je preminula nakon komplikacija s porodom kćeri Elizabete na današnji dan, 17. srpnja 1399. godine u Krakowu.
Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je svetom u Krakowu 1997. godine. Njezino glavno svetište, katedralna bazilika svetih Stanislava i Vaclava, nalazi se na brdu Wavelu u Krakowu.

Datum objave: 17.07.2019.