Autor: CroExpress/Bitno.net
Nakon dvije sinode o obitelji koje su se održale 2014. i 2015., u listopadu ove godine održana je i treća sinoda u pontifikatu pape Franje, ovog puta posvećena mladima.  
Uoči Sinode, u ožujku je u Vatikanu održan predsinodalni susret Svetog Oca s mladima iz cijelog svijeta, uključujući i pripadnike drugih religija, kao i onih koji se izjašnjavaju kao skeptici ili ateisti. Tijekom susreta petero je mladih imalo priliku postaviti pitanja papi Franji, među kojima je bio i ukrajinski bogoslov kojeg je, između ostalog, zanimalo što Petrov nasljednik misli o tetovažama, piše Bitno.
Yulian Vendzilovych upitao je Svetog Oca na koji način mladi svećenik može procijeniti koji je aspekt moderne kulture pozitivan, a koji negativan. Pritom je kao primjer uzeo tetoviranje koje, kako je rekao, za mnoge mlade ljude predstavlja ‘izraz istinske ljepote’
‘Nemojte se bojati tetovaža’, odgovorio je Papa, istaknuvši primjer eritrejskih kršćana koji su često tetovirali znak križa na čelo. Premda je priznao kako tetovaža može predstavljati znak pripadanja određenoj skupini, upozorio je i na moguće negativne posljedice
‘Čini mi se da oni koji imaju velik broj tetovaža ne mogu dati krv… jer postoji opasnost od trovanja’, izjavio je dodavši kako pretjerivanje može biti problem, ali da to nikada ‘nisu tetovaže same po sebi’.  
‘Tetovaže često odražavaju pripadnost zajednici. Ti, mladi čovječe, zašto si se tetovirao, za čim tragaš? Pripadnost kojoj grupi izražavaš tom tetovažom?’, upitao je Sveti Otac okupljene, istaknuvši kako tetovaže mogu biti odličan način kako započeti razgovor o prioritetima i vrijednostima osobe.  
‘Tako možete pristupiti kulturi mladih’, zaključio je Papa.

Datum objave: 12.06.2019.