Autor: CroExpress

Vlada Republike Hrvatske održala je redovitu sjednicu, prvu nakon izbora, a odmah prva točna dnevnog reda bila je situacija s koronavirusom, koji se posljednjih desetak dana širi kao u najtežem periodu u travnju. 

‘U svijetu je broj oboljelih dosegao gotovo 12 milijuna i broj umrlih je na više od 600.000. U Hrvatskoj imamo 934 aktivna slučaja i četiri osobe na respiratoru. Prosječna dob oboljelih je 48 godina. Otpočetka drugog vala, pojavilo se nekoliko žarišta’, ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Nažalost, nije rekao što slijedi, iako su mnogi čekali hoće li se uvesti kakve dodatne mjere. 

‘Kao odgovor na situaciju, obavlja se pojačani nadzor u noćnim klubovima, koji već pokazuje rezultate. Svakodnevnim analizama osiguravamo pravovremenu reakciju. Hrvatska pokazuje kako je moguće relativno normalno živjeti s koronavirusom otvorenim granicama i gospodarskim aktivnostima. Zato se pojedinci moraju odgovorno ponašati.’

Riječ je potom preuzeo ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te govorio o aktivnostima Stožera. Ponovio je da se provodi nadzor klubova. 

‘Provedeno je ukupno 699 nadzora noćnih klubova i 85 posto klubova pridržavalo se mjera.’ Nije konkretno kazao što će biti sa svadbama i ulaskom u Hrvatsku, ali izjavio je da mjere treba revidirati. 

‘Imamo 467.000 turista i bitno je imati aktivno gospodarstvo’, dodao je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić predložio je 30 milijuna kuna za pomoć u borbi protiv koronavirusa, što su svi jednoglasno prihvatili.

Datum objave: 09.07.2020.