CroExpress/don Frankopan Velić
Ove godine naša Hrvatska katolička misija Köln slavi 60. obljetnicu svoga djelovanja. Obilježit ćemo naš jubilej ponajprije vjerski i duhovno. Svaka obljetnica pruža priliku da se prisjetimo puta koji je za nama kako bismo bili spremniji za put koji je pred nama. Papa Franjo često ističe kako je važno čuvati sjećanje na prošlost i ne zaboraviti svoje korijene: Nema budućnosti bez ukorjenjivanja u živoj povijesti!
Stoga ćemo na našim mrežnim stranicama svakoga mjeseca objaviti kratak članak s događajima i crticama iz života naše Misije. Prvi članak vraća nas šest desetljeća unatrag: Kako je nastala Hrvatska katolička misija u Kölnu?

Početci djelovanja Hrvatske katoličke misije u Kölnu vezani su uz fra Krstu Šušnjaru i franjevce Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Fra Krsto rođen je 1910. godine u Jasenskom, u Župi Gospe Sinjske. Za svećenika je zaređen 1939. godine. Godine 1956. dolazi u Aachen radi liječenja. Tamo zatječe brojne Hrvate koji uglavnom rade u rudnicima u aachenskoj okolici. Za njih slavi svetu misu. Tada se, doduše, u cijelom katoličkom svijetu slavila sveta misa isključivo na latinskom jeziku, osim u nekim mjestima južne Hrvatske gdje su se, još od vremena hrvatskih narodnih vladara, održali svećenici glagoljaši. No, potreba za dušobrižništvom na materinskom jeziku bila je velika. Stoga fra Krsto također odlazi Hrvatima u Düsseldorf te konačno i u Köln. Od 10. prosinca 1960. godine fra Krsto redovito slavi svetu misu za Hrvate u ‘Minoritenkirche’ (‘Crkva Manje Braće’, to jest franjevaca). Taj nadnevak jest početak djelovanja i postojanja Hrvatske katoličke misije u Kölnu.

Naše misijske prostorije na adresi ‘Am Rinkenpfuhl 10’ stavila nam je raspolaganje Kölnska nadbiskupija 1966. godine. Prostorije je blagoslovio kölnski nadbiskup kardinal Josef Frings koji je vrlo cijenio hrvatski narod. Sljedeće godine, 1967., udijelio je našoj Misiji pravo da vodi vlastite matične knjige i djeluje kao samostalna župa za katolike hrvatskoga materinskog jezika.

Najprije je fra Krsto Šušnjara duhovno skrbio za Hrvate na području Kölnske nadbiskupije, a tek kasnije su osnovane misije u drugim gradovima: 1970. godine u Düsseldorfu, a 1974. u Bonnu. Pastoralna skrb za ove i druge misije na području Kölnske nadbiskupije povjerena je franjevcima Provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Fra Krsto Šušnjara bio je voditelj Hrvatske katoličke misije u Kölnu do 1978. godine. Preminuo je 1997. godine u Münchenu.

Datum objave: 04.02.2020.