Autorica: Maja Jukić

Mješoviti pjevački zbor Hrvatske katoličke misije Donja Rajna-Moers, prije 40 godina, odnosno 1. ožujka, 1979. godine, osnovali su pokojni fra Pavao Obrdalj, prvi voditelj Misije, i fra Slavko Topić, umirovljeni profesor crkvene glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Ova važna obljetnica obilježena je u nedjelju, 7. travnja 2019. godine. U crkvi Sv. Martina u Repelenu, Moers, po završetku svete mise održan je prigodni koncert slavljeničkog zbora
U uvodu koncerta, sve prisutne članove Misije u ime voditelja zbora, Darka Lovrinovića, te svih članova zbora, pozdravila članica zbora mladih, Gabriela Kozlovac.

Voditelj Misije fra Josip Filipović, koji je predvodio misno slavlje, također je još jednom pozdravio sve članove misije i prigodno se zahvalio crkvenom zboru na trudu i posvećenosti ovoj važnoj vjerničkoj ulozi u Misiji.

Na samom početku koncerta, zbor je izveo gregorijanski koral ‘Pogledaj Gospodine i smiluj se nama’, napisan u Francuskoj u sedamnaestom stoljeću. Ova pjesma, odabrana je simbolično kao prva, jer upravo gregorijansko pjevanje, koje je uredio papa Grgur Veliki u šestom stoljeću, predstavlja početak službenog liturgijskog pjevanja u Katoličkoj crkvi. Drugu pjesmu koncerta, ‘O Bože, ti si Bog moj’, članovi zbora izveli su zajedno sa zborom mladih. Zanimljivo je naglasiti da je ovu pjesmu uglazbio 1992. godine suosnivač zbora, fra Slavko Topić.

Kako bi još jednom slikovito pokazali kako na mladima svijet ostaje, stariji članovi zbora u trećoj izvedbi prepustili su u potpunosti pozornicu članovima zbora mladih koji djeluje od 2017. godine, s dolaskom Darka Lovrinovića. Oni su koncert zaključili pjesmom ‘Samo malo sunca – Molitva’, koju je napisao pokojni fra Inocent Mikić, a uglazbio fra Petar Antun Kinderić.

Važno je naglasiti kako je, kroz cijelo vrijeme trajanja misije, odnosno već 40 godina, mješoviti pjevački zbor imao svoju zapaženu ulogu, a njegovi članovi su se uvijek rado uključivali u druge aktivnosti u misiji. Zbor njeguje crkvenu i narodnu glazbu. Organiziraju svoje zajedničke proslave kao i godišnje izlete. Zbor ima svoje redovne probe u prostorijama misije svakoga utorka u 19 sati.

Dosadašnji voditelji zbora uključuju pokojnu Gizelu Wieland, koja je vodila zbor od 1. studenoga 1980. do 1998. god. Nakon nje su kao pastoralne suradnice i voditelji zbora djelovale Janja Vujčić (1999. – 2007.) i Ivana Mrkić (2010. – 2012.). Od 1. travnja 2017. godine za pastoralnog suradnika dolazi dipl. teol. Darko Lovrinović i ujedno preuzima vođenje misijskog zbora.

Datum objave: 09.04.2019.