Autor: HKM Stuttgart

Uskrs, najveći blagdan naše kršćanske vjere, prožet ljubavlju i Božjim trpljenjem za naše spasenje, jest blagdan koji bismo trebali dočekati kao odraz neba na ovoj zemlji. Za to se potrebno pomiriti s Bogom i ljudima, pokajati se za svoje grijehe i dozvati u svoj život još veće Božje milosrđe, a termini ispovijedi su slijedeći:

10.04.2019. – Uskrsna ispovijed u Misiji od 16.30 sati (Heusteigstr. 18, 70182 Stuttgart)

13.04.2019. – Uskrsna ispovijed u Misiji 10.00-12.00 sati (za djecu i mlade) (Heusteigstr. 18, 70182 Stuttgart)

14.04.2019. – Uskrsna ispovijed u St. Eberhard u 16 sati (Königstr. 7, 70173 Stuttgart)

Ispovijed u drugim našim zajednicama u Stuttgartu i okolici je po slijedećem rasporedu:

09.04.2019.- utorak
– 18.30 sati – Feuerbach – St.Josef, Oswald-Hesse-Str. 72, 70469 Stuttgart

10.04.2019.
– srijeda
– 18.00 sati – Backnang – St. Johannes, Obere Bahnhofstr. 26, 81532 Backnang

11.04.2019.– četvrtak
– 18.30 sati – Wangen – St. Christophorus, Salacher Str. 33, 70327 Stuttgart
– 18.30 sati – Illingen – St. Josef, Eichwald 35, 75428 Illingen

12.04.2019.- petak
– 19.00 sati -Bad Cannstatt – Liebfrauen,Wildunger Str. 55, 70372 Stuttgart

13.04.2019.– subota
– 14-18 sati – Reutlingen, St.Wolfgang, St. Wolfgang Straße 10, 72764 Reutlingen
– 15.00 sati – Sindelfingen – Zur Hl Dreifaltigkeit, Bleichmühlestr.11, 71 065 Sindelfingen
– 17.00 sati – Esslingen – St. Paul, Mettingen Str. 2, 73728 Esslingen
– 19.15 sati – Waiblingen – St. Antonius, Fuggerstr. 31, 71332 Waiblingen

15.04.2019.– ponedjeljak
– 18.30 sati – Leonberg, St. Johannes, Marienstr. 3, 71229 Leonberg
– 18.30 sati – Ludwigsburg – Zur Hl. Dreieinigkeit, Marktplatz. 71640 Ludwigsburg
– 19.00 sati – Sielmingen, St. Michael, Blumenstr. 17, 70794 Filderstadt

16.04.2019.- utorak
– 18.00 sati Nürtingen, St. Johannes – Vendelaustr. 26, 72622 Nürtingen
– 18.30 sati – Korntal,Lembergstraße 5, 70825 Korntal-Münchingen
– 19.30 sati – Kirchheim, St. Ulrich – Lindachalle 10, 73230 Kirchheim unter Teck

17.04.2019.– srijeda
– 18.30 sati – Bietigheim – St. Laurentius, Uhlandplatz 1, 74321 Bietigheim

Prijedlozi za ispit savjesti:

Ja i Bog

Vjerujem li da je Bog moj Otac, imam li pouzdanje u Njega, sumnjam li u Njega i Njegovu ljubav, providnost… Molim li se, stvaram li krivu sliku Boga, pomislim li da me Bog ne voli, poštujem li svetinje, svece, sveta mjesta i stvari? Kako govorim o Bogu, molim li se, čitam li svete knjige ili se ismijavam sa svetim stvarima, s religijom, s Bogom?

Kako govorim o papi, biskupima, svećenicima, redovnicima? Je li ih samo ili ih samo kritiziram, napadam, ocrnjujem? Ljubim li svoju Crkvu?

Postavši ‘svet’ krštenjem, ja sam Hram Duha Svetoga! Poštujem li svoje tijelo i tijelo drugih? Jesam li sumnjao u Božje milosrđe, u Božje oproštenje s obzirom na sebe? Događa li mi se da optužujem Boga da je On odgovoran za moje padove?
Vjerujem li iskreno u Trojedinoga Boga (Oca, Sina i Duha Svetoga)? Molim li se redovito, iskreno razgovarajući s Bogom ili samo tražim da mi Bog ispuni želje, možda i sebične? Izbjegavam li ono što vjeri može štetiti? Jesam li psovao Boga, Majku Božju i svece? Opravdavam li se tvrdnjom da mi je to navika? Jesam li redovito išao na svetu misu nedjeljom i zapovijedanim blagdanom?
Sudjelujem li u crkvenoj zajednici svojom molitvom postom, djelima, brigom i darovima za siromašne? Priznajem li javno da sam kršćanin ili se toga sramim?

Jesam li pokušao otkriti njegovu volju u dužnostima i okolnostima svog života, ili sam živio kao da on u svemu tome uopće nema nikakvu ulogu?

Ja

Što je bitno u mojim prosnim molitvama: materijalni kruh ili duhovna hrana?
Je li moja molitva općenita ili se ograničuje na moje osobne potrebe?
Rasipam li dobra, koja su mi dana na raspolaganje? Hranim li svoj život kruhom života? Kako provodim svoju nedjelju?

Odbijam li razgovor zbog oholosti ili sebičnosti? Kad me napadne napast, gubim li hrabrost? Da ne padnem u napast nevjernosti u mom zvanju? Događa li mi se da se igram s napastima?
Kako sam ispunjavao svoje dužnosti? Jesam li ih ispunjavao savjesno, odgovorno, gledajući u njima volju Božju i moj put do sretnog i plodonosnog života? Koliko sam odgovorno pokušavao otkriti i razviti svoje talente i darove dobivene od Boga? U kojoj mjeri sam podlegao obeshrabrenju, samosažaljenju, “lakšem načinu”? Koliko sam se trudio da nađem i prigrlim Kristov križ u svom vlastitom životu? Jesam li ikada dopustio da moj loš primjer udalji druge od Krista? Jesam li govorio istinu? Jesam li lažju, osuđivanjem, klevetanjem, ogovaranjem, lažnom zakletvom ili izdajom tajni prouzrokovao drugima štetu? Jesam li bio spreman opraštati?
Kako sam se koristio sposobnostima koje mi je Bog dao? Kako sam iskoristio svoje vrijeme, jesam li ljenčario? Jesam li se trudio biti bolji kao čovjek i kao vjernik? Borim li se protiv svojih slabosti, klonim li svojih loših sklonosti…? Jesam li bio umjeren u uživanju hrane i pića? Jesam li ugrožavao svoje zdravije ili čak život drogama, alkoholom, nepažljivošću u prometu?
Jesam li čuvao dostojanstvo svojega i tuđega tijela? Obraćam li se u životnim poteškoćama samo Bogu ili čitam i horoskope, zovem duhove, posjećujem raznovrsne ozdravitelje, gatare, vračare … ?

Ja i drugi

Molim li za obraćenje grješnika? Jesam li nesnošljiv u svojoj vjeri? Želim li i tražim li zaista da se u mom životu ostvari volja Božja?
Jesam li ustrajan biti vjeran volji Božjoj u neuspjehu, u patnji, u grijehu, u bolesti ili u smrti? Nastojim li raspoznati volju Božju? Kako uvažavam Božje zapovijedi?

Molim li samo za druge, ili nastojim pružiti im kruh, koji njima manjka, dijeleći s njima od svoga suviška, od sposobnosti i svog vremena, itd.?
Dijelim li svoj kruh s onima koje mi Bog šalje?
Što je obilježilo moj uobičajen stav prema Bogu od posljednje ispovijedi? Koliko sam podlegao lijenosti, zanemario ustrajavanje u svojim molitvenim obvezama, u onima koje nalaže Crkva (npr. nedjeljna misa) i u onima koje sam osobno obećao da ću činiti?

Opraštam li onome koji me je uvrijedio? Opraštam li lako? Jesam li spreman oprostiti onako kako meni oprašta Otac nebeski? Znadem li učiniti prvi korak prema pomirenju? Jesam li zloban, kivan, osjetljiv? Jesam li uvijek spreman na pomirenje ili mi je to teško? Znam li priznati svoje zablude i svoje grijehe?
Što obilježava moj uobičajen stav prema drugim ljudima, interes, velikodušnost, briga, čistoća, kritičnost, strah, arogancija, pohlepa, zavist, požuda?

Koliko sam se trudio misliti dobro o drugima, umjesto da promišljam njihove slabe točke ili mane?

Jesam li ogovarao, pridružio se drugima beskorisno kritizirajući ili sam nepotrebno loše govorio o drugima (omalovažavao)?
Jesam li grubo postupao prema drugima? Jesam li s nekim postupao hladno, otresito, neuljudno, ili nestrpljivo? Koliko sam se trudio govoriti pozitivno o drugima da bih gradio ozračje povjerenja, uzajamnog poštovanja i ljubavi? Jesam li nepošteno iskoristio nekoga, upotrijebivši ga za vlastite svrhe umjesto da ga poštujem kao osobu?

Poštujem li svoje roditelje, sestre, braću i djecu? Ljubim li ih? Jesam li u obitelji strpljiv i ljubazan? Poštujem li sve ljude, bez obzira na njihovo podrijetlo? Jesam li koga zaveo na grijeh riječima ili djelima?
Jesam li kriv za prekid života nerođenoga djeteta?
Jesam li komu krivo oduzeo kakvo zemaljsko dobro, krao, varao, pronevjerio, bio nepošten kod prodaje ili kupovanja? Jesam li ukradeno vratio i popravio štetu?
Sudjelujem li barem nekom svojom sposobnošću u životu društvene zajednice?
Trudim li se očuvati prirodu i sve stvoreno? Jesam li zagađivanjem, otpacima ili čime drugim ugrozio svoje i tuđe zdravlje i okolinu?

Datum objave: 09.04.2019.