home
Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK

VOJSKA JE SPREMNA Krstičević 'Naša je zadaća da granica bude sigurna i da štitimo naše nacionalne interese'

HV dosad nije zajedno s policijom osiguravao granice, osim u doba Domovinskog rata.

Autor: CroExpress/Hina 

Hrvatska vojska (HV) spremna je pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica, uslijed najave novog migrantskog vala i kritične situacije koja se događa na grčko-turskoj granici, izjavio je u utorak ministar obrane Damir Krstičević

'HV je spremna pomoći našoj policiji ako bude potrebe, ako su nove okolnosti naša je zadaća da granica bude sigurna i da štitimo naše nacionalne interese. Naložio sam načelniku Glavnog stožera da pripremi sve potrebne planove, mi smo spremni', rekao je Krstičević novinarima na svečanosti u povodu imenovanja Roberta Hranja za novog načelnika Glavnog stožera OS RH.

Vojska ima operativne planove za pomoć policiji u zaštiti granica

Komentirajući ocjenu predsjednika Republike Zorana Milanovića da procedure za postupanje s migrantima na granici nisu dorečene, poručio je da će se to ispraviti. HV dosad nije zajedno s policijom osiguravao granice, osim u doba Domovinskog rata. Oko toga ima ima dosta pravila i procedura, ali ako bude potrebe, uz razgovor i komunikaciju sve potrebno će se napraviti, ustvrdio je Krstičević. 

'Uvijek ćemo u postupanju voditi računa da pazimo na sigurnost hrvatskih vojnika i svih drugih, prema tome i migranata. Znamo se mi ponašati prema pravilima', kazao je.
Načelnik Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj potvrdio je da vojska već dulje vrijeme ima operativne planove u slučaju da treba pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica. 
'U skladu sa sadašnjim zakonskim odredbama, HV može pomoći hrvatskoj policiji kada MUP to zatraži i kada dobijemo odgovarajuće zapovjedi o potpornoj ulozi', rekao je Hranj. Pojasnio je da potporna uloga vojske može biti vrlo široka - od logistike, prehrane i prijevoza do medicinske pomoći, a moglo bi se anagažirati oko 2500 vojnika. No, treba dodatno doraditi odluku hoće li se vojnicima davati određene ovlasti, jer vojnici nemaju policijske ovlasti. 
'Nemaju ovlasti postupanja prema civilima u doba mira. To je isključiva nadležnost i ovlast policije', napominje Hranj.

Krstičević je također ocijenio da je suradnja s predsjednikom Milanovićem dobra. 'Imamo odgovornost za jačanje HV-a, tako da mogu biti zadovoljan', rekao je.

Iako je iz Vlade bilo najavljivano da će s novoizabranim predsjednikom Republike biti 'tvrda kohabitacija', sve izmjene u Glavnom stožeru dogovorene su u mjesec dana. 'Razgovaramo i komuniciramo, tu je i predsjednik Vlade. Svaki od nas ima neku odgovornost i drago mi je da se svi ponašamo odgovorno, vjerujem da će takva suradnja biti i ubuduće', ističe Krstičević.

Krstičević se slaže da HV treba povući iz Afganistana

Slaže se s Milanovićevim stajalištem, koje je iznosio još u predizbornoj kampanji, da HV treba povući iz mirovne misije u Afganistanu.  'I ja sam za to da se povučemo iz Afganistana, jasno, uz proceduru i razgovor s partnerima i saveznicima', rekao je Krstičević dodajući kako je s Hranjem bio u Afganistanu u prosincu pa su dobro upoznati sa situacijom u toj zemlji. 'Pratimo situaciju, stalno se mijenja. Mi smo i tada zaključili da treba povući hrvatske vojnike', naglasio je Krstičević, no nije precizirao kako će se to dogoditi. 
'Treba staviti sve opcije na stol i napraviti analize te na razini države donijeti takvu odluku, ne bih želio sada špekulirati', kaže ministar obrane.

Nova rotacija kontingenta HV-a ipak će otići u Afganistan, za što postoji politička odluka Sabora i naredba predsjednika Republike. 'HV se pripremio, kontingent odlazi u petak, kada je svečani ispraćaj. Za sve ostalo ćemo javnost pravovremeno obavijestiti', kazao je Krstičević.

03.03.2020.

© CroExpress 2020.