home
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

CRNA GORA Završila proces integracije u NATO

Crna Gora je službeno ispunila sve obveze i ciljeve.

Autor: CroExpress/Hina

Potpisivanjem Deklaracije o završetku procesa integracije u NATO u utorak u Podgorici Crna Gora je službeno ispunila sve obveze i ciljeve preuzete prije dvije godine kada je postala punopravna članica tog saveza. 

Deklaraciju su na svečanosti potpisali načelnik Generalštaba vojske Crne Gore Dragutin Dakić i zapovjednik Vrhovne komande Savezničkih snaga za transformaciju Andre Lanata.  

'Vojska Crne Gore pristupit će profesionalno svakom zadatku kako bi dostigla NATO-ove standarde i pokazala da je vjerodostojna država i pouzdan saveznik u Alijansi', kazao je Dakić i dodao da je članstvom u NATO-u Crna Gora ostvarila jedan od dva svoja vanjskopolitička prioriteta. Lanata je rekao da je kraj procesa integracije Crne Gore 'sjajan uspjeh' za tu državu, ali i za NATO u cjelini. Sjevernoatlanski savez još jednom je pokazao koliko je privlačan kao zajednica koja je voljna dijeliti i braniti zajedničke vrijednosti i principe.  

'Vaš uspjeh je rezultat kolektivnog napora koji obuhvaća napore svih institucija u Crnoj Gori', istaknuo je Lanata. Lanata se u Podgorici susreo i s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem koji je zahvalio na podršci Savezničkom zapovjedništvu u protekle dvije godine.  

'Crna Gora ostaje aktivno posvećena prioritetima i pravcima djelovanja NATO, uključujući politiku otvorenih vrata, podršku integraciji Sjeverne Makedonije, kao i prisustvo u misijama Alijanse', rekao je Đukanović. 

Crna Gora je u lipnju 2017., na svečanosti u Washingtonu, predajom 'instrumenata o pristupanju' formalno postala 29. Članica NATO-a.

24.07.2019.

Br. pregleda: 1708

© CroExpress 2020.