Nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb u studenom 1880. godine u zagrebačkoj katedrali izgrađen je oltar svetog Josipa. 

Godišnjica snažnog potresa koji je zadesio glavni grad Hrvatske prikladan je trenutak za zanimljivosti o oltaru zaštitnika Hrvatske, svetog Josipa u Zagrebačkoj prvostolnici.

Nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb u studenom 1880. godine u zagrebačkoj katedrali izgrađen je oltar svetog Josipa. Temeljitu obnovu Katedrale započeo je zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Mihalović. Tada je kroz pet godina crkva svete Marije na Dolcu bila privremena katedrala.

Nakon što je krajem 1885. završen glavni oltar, u Katedrali se ponovno održavaju liturgijska slavlja. Ponukan tim svečanim događajem, ali i blizinom svog pedesetogodišnjeg misništva (Katolički list, Broj 31., 5. kolovoza 1886.), nadbiskup Mihalović darovao je, na spomen spomenutog svećeničkoga jubileja, „za podignuće dva pokrajnjih oltara 5000 forinta“.

Oltar je prema nacrtu Hermana Bolléa, obnovitelja i graditelja Katedrale, izradio kipar Mihovil Stepić u neogotičkom stilu. U sredini oltarskog nastavka nalazi se kip svetoga Josipa.

Bollé je u Katoličkom listu 1887. zapisao: „Oltar sv. Josipa smješten je u trećem traveju lijeve lađe, tik do ulaza s te strane. Kao i svi ostali pokrajnji oltari u Katedrali, uzdignut je za jednu stepenicu u odnosu na pod glavne lađe katedrale. – Mensa mu počiva na masivnom podnošku, u kojem se nalazi grb nadbiskupa Josipa Mihalovića uklesan u medaljon.“, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Inače, na mensi dugoj dva metra i 40 centimetra, širokoj 60 centimetra široka te šest centimetara debeloj nalazi se i mramorna ploča koja je naručena iz Salzburga. Osim nje tamo se nalazi stepenica za svjetiljke od mramora, a na njemu postamenat za križ od drveta, crn, s medaljonom u emajlu.

U sredini se nalazi kip sv. Josipa s Isusom, zaštitnika Katoličke Crkve i hrvatskog naroda. Kip je visok 1 metar i 65 centimetara. Lijevo je kip sv. Ivana Nepomuka, a desno se nalazi kip sv. Franje Asiškog, oba visine 1 metar i 50 centimetara. Osim mense, stepenice za svjetiljke i stupove uz srednju udubinu, oltar i kipovi izrađeni su od viničkog kamena.


Autor: CroExpress Datum objave: 22.03.2021.