Autor: CroExpresss

Mura, šijavica ili šije-šete nekada je bila uobičajena igra naših starih, a danas su rijetki oni koji je znaju igrati.

Ipak, nije zaboravljena. Pronašli smo na Facebooku video gdje djeca naprosto ‘rasturaju’. Gušt ih je gledati, pa čak i onima koji ne znaju što se događa. Za sve koji su poželjeli naučiti ovu genijalnu zabavu naših starih, evo kako se igra:

Igra se uglavnom u četvero, rjeđe u dvoje ili u šestero. Osnovna igra je samo između dva igrača. Oni istovremeno, jednom svojom rukom izbacuju određeni broj prstiju.

U istom trenutku, oba igrača izgovaraju jedan broj od 2 do 10, pokušavajući pogoditi zbroj prstiju, svojih i protivnikovih.

‘Bacanje’ se smatra bezuspješnim ako ni jedan igrač nije pogodio zbroj ispruženih prstiju. Ako pogode obojica, računa se neriješeno. Pogodi li samo jedan igrač, on osvaja jedan bod, punat.

Igra se do unaprijed dogovorenog broja punata. Iako igra ima elemente sreće, vještina igrača je presudna. Potrebno je brzo razmišljanje i puna koncentracija. Uz to, igrač također mora uzeti u obzir protivnikov stil igre, pa praviti u glavi neku vrstu statistike, pamteći koji broj prstiju protivnik najčešće pokazuje i kakvu prognozu najčešće izvikuje.

Istodobno mora igrač razrađivati i vlastitu taktiku, pa posezati za nekim trikovima koji će zbuniti protivnika, tako što će, na primjer, više puta uzastopce pokazati isti broj prstiju uzvikujući uvijek različitu prognozu.

Jedan od trikova su i slavodobitne i duhovite doskočice koje igrač izvikuje u trenutku kad pogodi broj (lezi!, moj si! i slično).

Datum objave: 17.06.2020.