Zadar se proslavio Morskim orguljama koje prenose pjev mora, a ove rogotinske prenose pjev vjetra.

Kad zapušu maestral, bura ili jugo, ušćem Neretve se razlijeva milozvučni pjev vjetroorgulja s brda Trovro ponad Rogotina.

Vjetroorgulje ili samo orgulje, kako ih mještani ovog neretvanskog mjesta zovu, jedinstvene su u svijetu. Ne postoje saznanja da ovakvo nešto igdje postoji.

Projekt je došao oko oko tri milijuna kuna. U nj spadaju kamene orgulje te uređenje cijelog prostora: popločavanje staze kamenim pločama, postavljanje kamenih i drvenih klupica u skladu s lokalnim ambijentom, postavljanje infokarte, izradu platoa od kamenog suhozida, izgradnju promatračnice s panoramskim dvogledom i izgradnja edukativnog ekovrta s hortikulturno uređenim sadržajem.

Nalaze se gotovo na samom vrhum, na 114 mnv. Gradilo ih se od siječnja 2020. godine. Orgulje su troje (s tri kraka). Jedne su okrenute ka Pločama i pogonit ih maestral, druge su ka Neretvi i pogonit ih jugo, a treće su okrenute ka Rogotinu i pogonit ih bura.

Svirala u orguljama podesio je jedan od najboljih svjetskih orguljaša, a orgulje je izgradio slovenski graditelj orgulja Antun Škrabal.

Poslušaj kako zvuče ovdje.


Autor: CroExpress Datum objave: 30.03.2021.