Autor: CroExpress/hkm

Videokateheze poput ove dio su projekta “Prava ljubav čeka” kojeg provodi mladi vjeroučitelj iz Vinkovaca Josip Matezović, a u kojima govori o ljepoti i blagoslovu života u predbračnoj čistoći.

“Živjeti u predbračnoj čistoći ne znači buditi se svakog jutra frustriran, nervozan i žalostan zato što nisi spolno aktivan. Tko na taj način razmišlja o čistoći, to znači da ju ne razumije”, istaknuo je vjeroučitelj Matezović te dao odgovor na pitanje koji je smisao života u predbračnoj čistoći.

“Smisao je da svoju spolnost usmjeravamo na Božje stvari i da rastemo u spoznaji da je bračni čin najsvetija stvar koja se događa u braku, najsvetija stvar koju nam je Gospodin ostavio za sakrament braka. Dakle, naša spolnost je usmjerena, trebala bi biti, na jednu jedinu osobu – onu s kojom ćemo biti u braku. Kada budemo u braku, ne za vrijeme hodanja, ne za vrijeme zaručništva, nego u braku”, pojasnio je.

No, što je potrebno da bi netko mogao živjeti predbračnu čistoću? “Prvo, redovita sveta misa. Isus je rekao ako ne jedemo njegovo tijelo i ne pijemo njegovu krv, nemamo života u sebi. Da smo kao loze odvojene od trsa. Kad-tad ćemo umrijeti, osušit ćemo se. Naš duhovni rast će splasnuti, počet ćemo padati. Bez njega i njegove snage, bez njegovoga tijela mi nemamo života u sebi”, rekao je vjeroučitelj Matezović.

Nadalje je istaknuo važnost redovitog pristupanja sakramentu ispovijedi što znači da nije dovoljno ispovijediti se samo nekoliko puta godišnje. “Svatko tko živi kršćanski, tko se trudi živjeti kršćanski i biti bliže Bogu zna i razumije da je nemoguće ići tri puta godišnje na ispovijed i biti blizu Gospodinu. Redovito, barem jedanput mjesečno, a može i češće. Onda kada osjetiš potrebu – idi na ispovijed”, potaknuo je vjeroučitelj Matezović.

Osobama koje su samci vjeroučitelj Matezović poručio je da rastu u osobnoj molitvi i strpljenju te ih je potaknuo da mole za svoga budućeg supružnika. “Ako ste u vezi, molite individualno, ali molite i zajedno. Zajednička molitva je blagoslovljeno vrijeme. Na taj će način vaša srca biti blizu jedno drugome, ali i Gospodinu. Na taj ćete način rasti u vašoj ljubavi, ako je to Gospodinova volja, na putu prema vašem braku”, istaknuo je.
“Budi ustrajan, drži se, nedaj se i ne boj se! Gospodin je uza te. On te štiti, on te vodi i on te podiže kada padneš. I ako padneš – ustani se. Ne brini, Isus je s tobom”, poručio je vjeroučitelj Josip Matezović.

Datum objave: 17.06.2020.