Autor: CroExpress/ika

U povodu 25. obljetnice hrvatske osloboditeljske vojno-redarstvene operacije “Oluja” Hrvatski filmski Institut (Croatian Film Institute), kako se navodi u njihovom priopćenju u subotu 1. kolovoza, daruje hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu američko-hrvatski dokumentarni film ‘Operacija Oluja’.

Dokumentarni film ‘Operacija Oluja’ na međunarodnom filmskom festivalu u SAD-u WorldFest Houston dobio je dvije nagrade – Silver Remi Award. Nagradu za režiju dobio je Nikola Knez, a za scenarij dr. sc. Miroslav Međimorec i dr. Dorothy McClellan, navodi se 1. kolovoza u priopćenju Hrvatskog filmskog instituta (Croatian Film Institute) iz Sjedinjenih Američkih Država koje potpisuje redatelj Nikola Knez.

‘Vojno-redarstvena operacija (VRO) Oluja bila je odlučna bitka hrvatskog obrambeno-oslobodilačkog rata za nezavisnost i cjelovitost hrvatske države, u kojoj su Hrvatska vojska i policija porazile srpskog agresora te s njim i velikosrpsku politiku koju je provodio ratni zločinac Slobodan Milošević.

Oluja, koju je Republika Hrvatska pokrenula u mjesecu kolovozu 1995. označena je kao najveća europska kopnena vojna operacija nakon II. svjetskog rata i opravdano je postala krunski dragulj hrvatskoga Domovinskog rata. Film dokumentira događaje te vojne operacije. Prigodom njezina uspješnog završetka prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman rekao je: Ova pobjeda ne znači samo oslobođenje Domovine, već stvaranje temelja za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku kroz stoljeća u budućnosti‘.

‘U vječni spomen na sve hrvatske branitelje i velika hvala za trud, rad, hrabrost i žrtvu koju su podnijeli za svoju domovinu i omogućili rođenje Hrvatske, slobodne, samostalne i nezavisne države‘, zaključuje redatelj Nikola Knez uime Hrvatskog filmskog instituta.

Datum objave: 06.08.2020.